Είμαστε κοντά στην 21η Μαΐου και ο αγώνας των υποψηφίων για την εκλογή τους εντείνεται. Στον πολύ ανταγωνιστικό αυτόν αγώνα τους χρησιμοποιούν τις γνωστές κλασικές μεθόδους, όπως συγκεντρώσεις σε σπίτια, κεντρικές ομιλίες σε ξενοδοχεία, φυλλάδια, λιγότεροι -ευτυχώς- αφίσες, τηλεφωνήματα. Κλασικός τρόπος είναι και η τηλεόραση.
Οσοι τη χρησιμοποιούν δίνουν κάτι σαν μία παράσταση, όχι πάντοτε πετυχημένη, έστω και αν ανεβάσουν τους τόνους για να ξεχωρίσουν… Βεβαίως, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τους σύγχρονους τρόπους, όπως το Ιντερνετ, τα βίντεο και γενικά όλα τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…
Μέσα στους κλασικούς τρόπους προβολής ορισμένων υποψηφίων είναι και η φωτογράφησή τους με τον αρχηγό του κόμματος και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αν δει κάποιος τις συναντήσεις του μακαριοτάτου τις τελευταίες ημέρες, εύκολα το διαπιστώνει.
Επίσης, αρκετοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε πανηγύρεις ναών, όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Πολλοί τώρα πηγαίνουν να προσκυνήσουν την εικόνα «Αξιον Εστί», όπου αναμένει πλήθος πιστών… Κατά την άποψή μου, οι επισκέψεις των πολιτευτών στον Αρχιεπίσκοπο και σε ναούς δεν ασκούν πλέον την αναμενόμενη επιρροή. Οι φιλακόλουθοι ψηφοφόροι έχουν αντιληφθεί ότι η «ευσέβεια» των περισσοτέρων είναι προεκλογική και ψηφοθηρική.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Ζήτημα προεκλογικό, ηθικής τάξεως, είναι επίσης η χρήση από τους υποψηφίους φωτογραφιών που δεν φανερώνουν την αλήθεια. Η μία περίπτωση είναι η απόκρυψη της ηλικίας. Πρωτοτυπία παραπλανητικής φωτογραφίας είναι και η δήθεν συμμετοχή τους σε πολιτιστική εκδήλωση. Την ώρα που είναι αυτή σε εξέλιξη, προσέρχεται κυρία πολιτευτής… Βγάζει το πανωφόρι της, κινείται στο διάδρομο της γεμάτης αιθούσης, στέκεται στο μέσον, παίρνει πόζα και η συνοδός της τη φωτογραφίζει. Επειτα φεύγουν χωρίς να ακούσουν κάτι από την εκδήλωση.
Κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο είναι και οι ενδεικτικές συνειδησιακής ασυνέπειας περιπτώσεις δύο δημοσιογράφων πολιτευτών. Η κυρία Πόπη Τσαπανίδου άκουσε θετικά σχόλια όταν ρωτήθηκε αν θα πολιτευθεί και απάντησε ότι ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να εξαργυρώνει τη θέση του στην τηλεόραση με μία θέση στην πολιτική και πως, αν το έκανε, θα ήταν σαν να έλεγε στους ακροατές της ότι, ενώ νόμιζαν πως μιλούσε αντικειμενικά, υποστήριζε κάποιο κόμμα… Τελικά εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ…
Ο 72χρονος βετεράνος δημοσιογράφος κ. Ευ. Αντώναρος, ως εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αντιμετώπισε με αξιοζήλευτο ζήλο τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα, ενταχθείς στον ΣΥΡΙΖΑ, κακολογεί αυτά που πριν λίγα χρόνια υποστήριζε… Ο πολιτικός δεν είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αλλάζει εύκολα ομάδα. Επιλέγει ιδεολογία και βιώνει αρχές που πάντα υποστηρίζει.