Xρησιμοποιώντας μόλις 20 Watt, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σε θέση να επεξεργάζεται το αντίστοιχο ενός exaflop. Δηλαδή δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων μαθηματικές πράξεις το δευτερόλεπτο.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, κατασκευάζουν τον πρώτο υπερυπολογιστή ικανό να προσομοιώνει δίκτυα αυτής της κλίμακας. Θα ονομάζεται Deep South και, όταν με το καλό κάνει το online ντεμπούτο του το 2024, θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί 228 τρισεκατομμύρια συναπτικές επιχειρήσεις ανά δευτερόλεπτο. Πολύ κοντά δηλαδή στις ικανότητες του ανθρώπινου μυαλού. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η καλύτερη κατανόηση της νευρωνικής λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πώς, δηλαδή, με τόσο μικρή ισχύ επεξεργάζεται τέτοια τεράστια ποσότητα πληροφορίας. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για ένα επιστημονικό πείραμα που απευθύνεται σε δύο κλάδους. Αφενός στην Πληροφορική και τους ταγούς της Τεχνητής Νοημοσύνης και αφετέρου στη Νευροεπιστήμη, που ενδιαφέρεται για τις ιατρικές εφαρμογές του Deep South.
Στην πρώτη περίπτωση, αν αναπαράγουμε τεχνητά το ισοδύναμο του ανθρώπινου μυαλού, θα είναι ζήτημα χρόνου να φτιάξουμε κάτι πολύ ισχυρότερο, με όλα τα συνακόλουθα ρίσκα. Από την άλλη, ερευνητές του Johns Hopkins που συμμετέχουν στο αυστραλιανό πρόγραμμα πιστεύουν ότι το Deep South θα φέρει επανάσταση στις Νευροεπιστήμες και σε σειρά θεραπειών. Οπως μας πληροφορεί πάντως το «New Scientist», σε άλλα ιδρύματα διεξάγονται ακόμη πιο πρωτοποριακά πειράματα, με την προσπάθεια δημιουργίας «βιολογικών υπολογιστών» από κανονικά εγκεφαλικά κύτταρα!