Για πρώτη φορά η Ελλάδα, ύστερα από τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία, ζούσε αυτό που αποκαλείται διεθνώς «mega fires» – οι φωτιές είχαν πάρει θηριώδεις διαστάσεις και οι εστίες της πυρκαγιάς αυτοτροφοδοτούνταν από τις φλόγες στα παρθένα δάση. Πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνέδραμαν για να την κατασβέσουν, ύστερα από μία εβδομάδα και πλέον, οι κάτοικοι ήξεραν πού στρατοπέδευε κάθε αποστολή, οι Πολωνοί στον Νέο Πύργο, οι Ρουμάνοι πότε στις Αγδίνες και πότε στο Πευκί.
Το τελικό αποτέλεσμα της λαίλαπας ήταν να καούν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα, η πυρκαγιά σχημάτισε ένα μαύρο σιρίτι από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο, στα βόρεια του νησιού.
Ενα χρόνο μετά η Εύβοια προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματά της. Η φύση θα χρειαστεί χρόνο για να αναγεννηθεί, τα καρβουνιασμένα έλατα και πεύκα στους ημιορεινούς όγκους θα στέκουν για πολύ ακόμη μέχρι να πάρουν τη θέση τους οι βλαστοί της χλωρίδας.
Η σύνθεση του Τασούλα
Η περιοχή, που επί δεκαετίες ήταν εγκαταλελειμμένη, μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, έστω και κατόπιν μιας μεγάλης οικολογικής τραγωδίας. Η Πολιτεία συνέδραμε σημαντικά στην οικονομική αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των επαγγελματιών. Αποζημιώσεις διατέθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες, θεσπίστηκαν φορολογικές απαλλαγές για τους κατοίκους, ενισχύθηκαν με κεφάλαια οι τοπικές επιχειρήσεις και οι νέοι αγρότες, ενώ δόθηκαν κίνητρα για την ενίσχυση του τουρισμού με πιο πρόσφατη την εφαρμογή της κάρτας North Evia Pass για τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα υλοποιούνται προγράμματα απασχόλησης μέσω πολυετών συμβάσεων του ΟΑΕΔ για τους ρητινοπαραγωγούς που έχασαν το βιος τους από τις φωτιές.
Παρά τις κραυγές τοπικών δημαγωγών, το κράτος συνέδραμε για να βοηθήσει την περιοχή, τα αντιδιαβρωτικά έργα ολοκληρώθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ (αν αναλογισθούμε ότι σε άλλες περιοχές απαιτούνταν 2-3 έτη), ενώ τα πρώτα αντιπλημμυρικά που είναι πιο σύνθετα και κυρίως απαιτούν προσεκτικές μελέτες έχουν ξεκινήσει και η έγκριση των υπολοίπων εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το βέβαιο είναι ότι η Βόρεια Εύβοια χρειάζεται ένα σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη, οι άμεσες βοήθειες που δόθηκαν προορίζονται για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Η Επιτροπή Μπένου, που έχει συσταθεί για να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της περιοχής, πρέπει να επιταχύνει τις εργασίες της και κυρίως να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις της.
Το οδικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, το τουριστικό προϊόν, ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες, παραμένει αναξιοποίητο λόγω βασικών ελλείψεων σε υποδομές, η αγροτική παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Δυστυχώς μεσολάβησε μία καταστροφή για να γίνουν ορατά από την κεντρική εξουσία προβλήματα δεκαετιών. Η Βόρεια Εύβοια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης και αξιοποίησης των φυσικών της πόρων με επενδύσεις σε υποδομές, Υγεία και τουρισμό. Οι κάτοικοί της έβλεπαν τις τετραετίες να περνούν χωρίς την παραμικρή παρέμβαση, τώρα μαζί με την επούλωση των πληγών πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει το σχέδιο ανασυγκρότησης ώστε μέσα από το μεγάλο κακό του 2021 να φυτρώσει η ελπίδα για την πολύπαθη αλλά όμορφη Βόρεια Εύβοια.