Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνωρίζει καλά πως με την αντιμετώπιση της μικρής παραβατικότητας μπορεί να εξαρθρωθεί και το μεγάλο έγκλημα.
Διαβόητοι κακοποιοί συνελήφθησαν μετά από ελέγχους ρουτίνας στο δρόμο, συμμορίες αποκαλύφθηκαν όταν μέλη τους συμμετείχαν σε καβγάδες σε νυχτερινά μαγαζιά, δεν είναι τυχαίο ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη δεν θεωρείται ως μία απλή τροχαία παράβαση αλλά και ως μια συμπεριφορά που μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές εγκληματικές πράξεις.
Είναι βέβαιο ότι οι εκτελεστές του ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Νέο Κόσμο κατά τη διαφυγή τους θα είχαν υποπέσει σε δεκάδες τροχαίες παραβάσεις μέχρι να φτάσουν στο Δαφνί, όπου βρέθηκε καμένο το Ι.Χ. που χρησιμοποίησαν, χωρίς όμως να βρεθούν μπροστά σε κάποιο αστυνομικό μπλόκο.
Ταυτόχρονα, όμως, η αστυνόμευση των δρόμων και των γειτονιών έχει καταστεί πλέον επείγουσα προτεραιότητα για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε τρεις προτεραιότητες: τον περιορισμό της παραβατικότητας των ανηλίκων, την ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής, όπως είναι η Αμεση Δράση και η Τροχαία, και την αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας στις γειτονιές.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως οι πολίτες βρίσκονται πολύ συχνά μπροστά σε εγκληματικές συμπεριφορές είτε πρόκειται για οδηγούς που παραβιάζουν τον μισό ΚΟΚ είτε για περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων ή και ενηλίκων.
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να μπει η τοποθέτηση καμερών στους δρόμους. Το μέτρο αυτό αυτομάτως θα μειώσει τις τροχαίες παραβάσεις, εάν μάλιστα συνδεθεί με την παρουσία της Τροχαίας και την αυτόματη έκδοση κλήσεων, θα έχουμε άλλη εικόνα στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
Οι κάμερες θα περιορίσουν και τα περιστατικά βίας, οι συμμορίες δρουν ανενόχλητες και το αίσθημα της ατιμωρησίας που επικρατεί συχνά πολλαπλασιάζει τις παραβατικές συμπεριφορές.
Εχουμε διαπιστώσει ότι η εξιχνίαση στυγερών εγκλημάτων που έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση βιντεοληπτικού υλικού που συλλέγεται από κάμερες που έχουν εγκαταστήσει ιδιώτες, για να προστατεύσουν τα καταστήματα και τις περιουσίες τους.
Για αυτό πρέπει να γενικευθεί η εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, σε κάθε κομβικό σημείο να υπάρχει κάμερα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Δύσης.
Σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα των ανηλίκων, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην Αστυνομία, θα σημειώναμε ότι μάλλον έχει μικρότερο μερίδιο. Η οικογένεια, το σχολείο, η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν τον πρώτο λόγο για τη διαπαιδαγώγηση, που αποτελεί το σημαντικότερο μέσο εξάλειψης των περιστατικών βίας.
Η αδιαφορία, η ανοχή και αρκετές φορές ο στρουθοκαμηλισμός απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές των ανήλικων μελών της οικογένειας ή της σχολικής δομής επιδεινώνουν το πρόβλημα, οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. αποτελούν το τελευταίο στάδιο της Πολιτείας και δυστυχώς κατόπιν σοβαρών περιστατικών με θύματα άλλα παιδιά.
Ο Χρυσοχοΐδης, με τους στόχους που έχει θέσει για τη λειτουργία της Αστυνομίας, έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη. Ομως και η ανησυχία των πολιτών βρίσκεται στα ύψη, χρειάζεται μία επανεκκίνηση στο μέτωπο της ασφάλειας στο επιχειρησιακό πεδίο με την αύξηση των περιπολιών αλλά και επικοινωνιακά πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δύναμη της Τροχαίας βρίσκεται στους δρόμους και όχι σε γραφειοκρατικές υπηρεσίες.
Και για να υπάρχουν αποτελέσματα, βάλτε κάμερες παντού, ώστε όλοι να γνωρίζουν πως είτε οδηγούν με κίνδυνο να σκοτώσουν κόσμο είτε ψάχνουν για λείες και θύματα θα εντοπιστούν ευκολότερα και θα τιμωρηθούν από τη Δικαιοσύνη για τις πράξεις τους.