Το σύνολο του αρχιπελάγους των Γκαλαπάγκος, 19 νησιά και νησίδες, ανήκει σήμερα στο κράτος του Ισημερινού (Εκουαδόρ) αποτελώντας από το 1978 προστατευόμενο οικοσύστημα της Unesco, περιβαλλοντική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ομως, αυτόν τον σπάνιο φυσικό παράδεισο θέλει να τον «μολύνει» η κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, επιτρέποντας την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.
Με πρόσχημα την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της παράνομης αλιείας, παραβιάζοντας μάλιστα το ίδιο του το Σύνταγμα, ο Ισημερινός επέτρεψε τη χρήση των νησιών και της γύρω θάλασσας από αμερικανικά πλοία, υποβρύχια και ελικόπτερα, που θα μπορούν να αποβιβάσουν στα νησιά μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό με οπλισμό. Αλλά την πιο καταστροφική επίπτωση στο περιβάλλον θα έχει ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος.
Η βαριά στρατιωτική δραστηριότητα θα αποβεί αφόρητη για ένα οικοσύστημα που έχει χαρακτηριστεί «ιδιαιτέρως εύθραυστο» από την Unesco. Οπως κατήγγειλε η «Συμμαχία ενάντια στη στρατιωτικοποίηση των Γκαλαπάγκος», η πλούσια βιοποικιλότητα ενδημικών ειδών, όπως οι γιγάντιες θαλάσσιες χελώνες, οι πιγκουίνοι, οι σπίνοι, τα γεράκια, οι ιγκουάνες, μαζί με σπάνια θαλάσσια είδη, θα δοκιμαστούν σκληρά από τις πολεμικές ασκήσεις, που μεταξύ άλλων θα ρυπάνουν την περιοχή με βαριά μέταλλα και εκπομπές ενώσεων του άνθρακα.
Ούτε η κυβέρνηση του Κίτο ούτε φυσικά οι Αμερικανοί μπήκαν στον κόπο να συμβουλευτούν τους 30.000 κατοίκους των Γκαλαπάγκος για την προστασία της φύσης. Αυτό θεωρείται περιττή πολυτέλεια, από τη στιγμή που για τις ΗΠΑ προέχει ο έλεγχος της κινεζικής διείσδυσης στην περιοχή. Εκατέρωθεν της Διώρυγας του Παναμά έχουν ξεφυτρώσει κινεζικά λιμάνια, ενώ στο Τσανκάι του Περού ο Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε πρόσφατα, για λογαριασμό της Cosco, το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Αμερικής στον Ειρηνικό.