ΤΟ κράτος και η οικονομία της Βρετανίας είχαν και έχουν σοβαρές παθογένειες. Αντί τα κόμματα να καθίσουν να δουν πώς να τις αντιμετωπίσουν, προτίμησαν να «μεταθέσουν» το πρόβλημα εξαπατώντας τους πολίτες. Εκμεταλλευόμενοι τις πραγματικές αδυναμίες των Βρυξελλών, έριξαν όλες τις ευθύνες για τα βρετανικά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ένα ψευτοδίλημμα στην κοινωνία. Παρουσίασαν ένα ψευδοαφήγημα, που έλεγε ότι αν η Βρετανία έφευγε από την Ε.Ε., τότε με έναν μαγικό τρόπο θα λύνονταν τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζε: οικονομικά, κοινωνικά, μεταρρυθμιστικά, μεταναστευτικά.
ΠΑΝΩ σε αυτό το αφήγημα «πάτησαν» και έκαναν καριέρα διάφοροι τυχάρπαστοι όπως ο Φάρατζ -έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό από το προσκήνιο- και έφτασε να εμφανίζεται ως «μεγάλος ηγέτης» ο πολύ λίγος, όπως αποδείχθηκε, Μπόρις Τζόνσον.
ΟΙ Βρετανοί υπερψήφισαν το Brexit το 2016. Μόλις 11 μήνες μετά από τότε που γλιτώσαμε εμείς στο παρά ένα το Grexit. Εχει σημασία το… timing, όπως λένε και στο χωριό μου. Γιατί, κατ’ αναλογία, η κοροϊδία και η εξαπάτηση ήταν του ίδιου μεγέθους. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν πως θα έσκιζε με ένα νόμο και ένα άρθρο τα Μνημόνια. Οι Βρετανοί λαϊκιστές υπόσχονταν πως θα έσκιζαν όλα τα προβλήματα με το Brexit.
ΕΛΑ, όμως, που ενώ οι πολιτικοί μπορούν να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους, δεν μπορούν ποτέ να εξαπατήσουν την πραγματικότητα.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΟΙ Βρετανοί Συντηρητικοί, που κυβερνούν από το 2010 έως σήμερα, έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Τα κορυφαία στελέχη, αντί να κοιτάξουν πώς θα αντιμετώπιζαν το επερχόμενο τσουνάμι, είδαν το μπάχαλο ως ευκαιρία να ανελιχθούν σε αξιώματα. Η Μέι έφαγε τον Κάμερον. Ο Τζόνσον έφαγε τη Μέι. Η Τρας έφαγε τον Τζόνσον. Και είναι αρκετά πιθανό κάποιος άλλος να φάει την Τρας, μέχρι να στηθούν οι κάλπες για τις επόμενες εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2023.
ΓΙΑ όλους εμάς που βλέπουμε το «έργο» από μακριά μοιάζει με κωμωδία. Για την άλλοτε πανίσχυρη Βρετανία είναι, όμως, τραγωδία.
Η Τρας με το που ανέλαβε πρωθυπουργός παρουσίασε ένα μη κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα -κάτι σαν το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που παρουσιάζει κάθε Σεπτέμβριο ο Τσίπρας- και οι αγορές «γκρέμισαν» τη στερλίνα, τα βρετανικά ομόλογα και την οικονομία της χώρας. Μέσα στον πανικό της, η Τρας έδιωξε μετά από μόλις 38 ημέρες τον υπουργό Οικονομικών και έκανε μια «κωλοτούμπα αλά Τσίπρα», για να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.
ΜΟΝΟ που πια δεν σώζεται η κατάσταση. Εχει ήδη αποδειχθεί πως το Brexit τραυμάτισε σοβαρά την οικονομία, την κοινωνία, αλλά και την ισχύ της Βρετανίας. Και έρχονται και άλλα. Η Σκωτία ετοιμάζεται για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή στην Ε.Ε. Στη Βόρεια Ιρλανδία αναβιώνει ο αιώνιος πόθος για ένωση με την Ιρλανδία. Οι Βρετανοί αγοράζουν κεριά και φακούς για να αντιμετωπίσουν τις σχεδόν βέβαιες διακοπές ρεύματος.
ΚΑΝΕΙΣ, πλέον, δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πού θα οδηγηθεί η χώρα μέσα από αυτή την μπαχαλοποίηση.
ΤΟ ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες. Και για την Ελλάδα. Ο λαϊκισμός και οι φτηνές λύσεις δημιουργούν μη διαχειρίσιμα προβλήματα. Γι’ αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συντριβεί στις επερχόμενες κάλπες.