Ο τουρισμός απογειώθηκε το 2023 και οι κρατήσεις της νέας χρονιάς προεξοφλούν νέο ρεκόρ. Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ομόλογο 600 εκατομμυρίων ευρώ προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια άνω των 2,4 δισεκατομμυρίων, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να μειωθεί στο 4,5%.
Η ΔΕΗ ανακοινώνει νέο σχέδιο διεύρυνσης της επιρροής της στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προσβλέπει σε ισχυρή κερδοφορία. Η Πειραιώς ετοιμάζεται για την κίνηση πώλησης των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών αναμένεται να συνοδευθεί με ρεκόρ συμμετοχής από ξένα και εγχώρια κεφάλαια.
Η εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί διεθνώς, η χώρα μας δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της ευρωζώνης, ούτε πεδίο πολιτικών πειραμάτων και τυχοδιωκτισμών.
Και σε αυτή την αλλαγή ο Μητσοτάκης έχει σημαντική συμβολή, η οικονομική πολιτική που εφήρμοσε από το 2019 ήταν υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφια επίπεδα από το 17,5% που το παρέλαβε το κυβερνών κόμμα και πλέον στην αγορά το πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού είναι έντονο σε αρκετούς κλάδους.
Ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει σε ανύποπτο χρόνο ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα και από εκεί αντλεί τη δύναμή της. Δεν είναι ούτε ελιτίστικο ούτε «νεοφιλελεύθερο», όπως εύκολα βάζουν ετικέτες όσοι έχουν βαρεθεί να χάνουν στις εκλογικές αναμετρήσεις από τον Μητσοτάκη, ο οποίος με την ίδια άνεση που συνομιλεί με επενδυτές στο Νταβός, λίγες ώρες νωρίτερα περιόδευε στο Γαλάτσι για να ανταλλάξει απόψεις με τους κατοίκους της γειτονιάς.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ. βασίζεται σε ένα τρίπτυχο πολιτικής σκέψης. Ο Μητσοτάκης το παρουσίασε στο Νταβός λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είναι φιλελεύθερη στην οικονομία, επιζητώντας να αφεθεί ελεύθερη η ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να απουσιάζει το κράτος όταν χρειαζόμαστε (όπως με τον Covid), πατριωτική αναφορικά με την προστασία των συνόρων και ταυτόχρονη προοδευτική στο κράτος πρόνοιας. Για αυτό και η Ν.Δ. διαρκώς διευρύνει το ακροατήριό της, προκαλώντας εκνευρισμό όχι μόνο στα κόμματα της Κεντροαριστεράς αλλά και σε μία μειοψηφία τάχα «δεξιών» που συμμάχησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο Τσίπρα (όχι με το αζημίωτο) και πνέουν μένεα κατά του πρωθυπουργού. Θα κουραστούν από την προσπάθεια.
Ποιος κάνει για αντιπολίτευση;
Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σκόνταψαν στο πρώτο χαμηλό εμπόδιο που βρήκαν μπροστά τους στη νέα χρονιά αποδεικνύοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τους αδικούν, μάλλον τους κολακεύουν.
Στο ερώτημα που τέθηκε εύλογα από την κυβέρνηση και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως γιατί οι Ελληνες της διασποράς να μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές, ο μεν Ανδρουλάκης με την ομιλία του στη Βουλή πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, ο δε Κασσελάκης αντιπρότεινε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, όπου οι ομογενείς θα έχουν δικές τους έδρες στη Βουλή ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή όπου διαμένουν. Εκτός τόπου και χρόνου και οι δύο.
Ποιος λοιπόν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση; Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του χώρου δείχνουν ότι δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τα στοιχειώδη, μάλλον έχουν μπει σε φάση πολεμικής αναμέτρησης για το ποιος θα έρθει δεύτερος, ενώ οι ηγεσίες τους είναι από αδύναμες έως αδιάφορες.
Επομένως, βασικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, όσο προχωρά μεταρρυθμίσεις που φέρνουν αποτελέσματα τόσο θα έχει τη στήριξη της κοινωνίας. Για αυτό απαιτείται δράση σε Υγεία, Παιδεία, ασφάλεια και προάσπιση του δημόσιου χώρου, είναι οι τομείς όπου μπορούν να γίνουν πολλά και πρέπει να τρέξουν οι αλλαγές.