ΤΡΑΝΟ παράδειγμα οι ΗΠΑ. Σε κάποια εκδήλωση ο Τζο Μπάιντεν είπε πως οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί υπερβολικά και πως γι’ αυτό ευθύνονται οι πετρελαϊκές εταιρίες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να βγάλουν υπερκέρδη.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ η ανάλυση του Μπάιντεν. Μόνο που αυτές τις διαπιστώσεις τις κάνουν οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι. Ενας πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προκλητικό να μένει στις διαπιστώσεις, οι πολίτες της Αμερικής -και όχι μόνο- περιμένουν από εκείνον να βρει λύσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Γιατί αν δεν μπορεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια των πετρελαιάδων, τότε τι θα κάνει μια μικρή χώρα;
ΚΑΙ είναι αρκετά πιθανό στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να γράφουν οι αναλυτές για ήττα-σοκ του Μπάιντεν. Κανένα απολύτως σοκ. Η Αμερική εδώ και χρόνια είναι απόλυτα διχασμένη για όλα τα μείζονα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Η σύνθεση του Τασούλα
ΤΟ ίδιο σκηνικό επιβεβαιώθηκε και στις γαλλικές εκλογές. Εκεί είναι και λίγο πιο περίεργα τα πράγματα. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα, η γκολική Δεξιά και οι σοσιαλιστές, έχουν εδώ και καιρό εξαφανιστεί. Ο Μακρόν θριάμβευσε το 2017, αλλά στη δεύτερη πενταετία του θα ζοριστεί πολύ για να κυβερνήσει. Η ισοπαλία σε ψήφους με το αριστερό λαϊκιστικό μέτωπο του Μελανσόν δείχνει τι μπορεί να συμβεί το 2027, αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση για τους Γάλλους πολίτες.
ΤΟ σύστημα αδυνατεί να βρει λύσεις και να δώσει στήριξη στη μεσαία τάξη. Αυτό, όπως είναι αυτονόητο, γυρίζει μπούμερανγκ. Οι ανέξοδες φαντασιακές «λύσεις» της λαϊκιστικής ρητορικής βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Το αντι-σύστημα ενισχύεται. Το βιώσαμε -εδώ στην Ελλάδα- πριν από μία δεκαετία. Και το πληρώσαμε ακριβά.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και γι’ αυτόν το λόγο, παρά την επώδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία και πιέζει αφόρητα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να έχει σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα. Εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει και την αυτοδυναμία είτε οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο είτε την άνοιξη του 2023.
ΤΟ ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο το τι θα συμβεί στην επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση, αλλά τι θα συμβεί στην επόμενη τετραετία. Εκεί πρέπει να δώσουν βάρος τα κυβερνητικά στελέχη. Γιατί όταν το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε το αντι-σύστημα φουντώνει…