ΣΚΕΦΤΗΚΕ και ο Κασσελάκης πως βρήκε ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση. Ακολουθώντας το ύφος του πολακισμού, μίλησε για «παρακμή που τελειώνει». Η κυβέρνηση του απάντησε πως για πρώτη φορά από το 2004 έγινε μια μελέτη στατικότητας για το στέγαστρο και πως θα φτιάξει το ΟΑΚΑ ασφαλέστερο, πιο σύγχρονο και καλύτερο από πριν.
ΟΥΤΕ στον ΣΥΡΙΖΑ σκέφτηκαν να ζητήσουν μια συγγνώμη, γιατί στα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησαν δεν ασχολήθηκαν με το ΟΑΚΑ, ούτε βέβαια στην κυβέρνηση, που αν και η εξαγγελία για τη συντήρηση και ανάπλαση του χώρου έγινε το 2021, έχουν περάσει δύο χρόνια και το μόνο που υλοποιήθηκε ήταν μια μελέτη.
ΠΟΥ καταλήγουμε; Σε κάτι που συζητάμε εδώ στο «Πολιτικό Καφενείο» κάθε τρεις και λίγο. Σε όσα συμβαίνουν και ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες και έχουν ως αιτία το «βαθύ κράτος».
ΔΕΝ ξέρω αν σε άλλες χώρες οι πρωθυπουργοί και οι κυβερνήσεις ασχολούνται με τη στατικότητα των στεγάστρων στα γήπεδα, με τα αντιπλημμυρικά έργα, με τις ουρές στο Κτηματολόγιο ή με οτιδήποτε άλλο στην ουσία αφορά στον κρατικό μηχανισμό. Προφανώς δίνουν κατευθύνσεις και χρήματα, αλλά μου φαίνεται απίθανο να απαιτείται πρωθυπουργική παρέμβαση για κάθε μεγάλο ή μικρό ζήτημα απασχολεί την κάθε χώρα και τους πολίτες της. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η στατικότητα του στεγάστρου, αλλά η «στατικότητα» του κράτους.
ΣΤΙΣ «κανονικές» χώρες υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός κυβέρνησης και κράτους. Ακούμε πως π.χ. στην Ολλανδία, στο Βέλγιο ή ακόμα και στην Ισπανία κάνουν πολλούς μήνες για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Θα μπορούσε να το σκεφτεί κανείς εδώ για την ελληνική πραγματικότητα; Πιθανότατα ούτε φορολογικές δηλώσεις θα γίνονταν. Γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει μόνο κυβέρνηση.
ΑΥΤΟ, βέβαια, συμβαίνει εδώ και διακόσια χρόνια, από τότε που καταφέραμε να αποκτήσουμε την ανεξαρτησία μας. Γιατί συμβαίνει; Προφανώς γιατί αυτό βολεύει τις κυβερνήσεις, αφού έτσι «ελέγχουν» το κράτος. Αλλά βολεύει και ένα μέρος της κοινωνίας, αφού μέσα από τον κυβερνητικό έλεγχο του κράτους είτε γίνονται καλές μπίζνες είτε δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος σε κάθε είδους παραβατικότητα.
ΤΟ στέγαστρο Καλατράβα είναι εντυπωσιακό, όπως και οι υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Μόνο που η πλειονότητα αυτών των εγκαταστάσεων ρημάζει. Γιατί κανείς δεν σκέφτηκε, όταν τις έφτιαχναν, τι θα τις κάνουμε την επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα γκρεμίσει αυτό το «βαθύ κράτος». Πολύ σωστά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να προχωρήσει ο διαχωρισμός κυβέρνησης – κράτους. Να δημιουργηθεί ένας κρατικός μηχανισμός που δεν θα χρειάζεται την παρέμβαση του πρωθυπουργού ή των υπουργών για να λειτουργήσει. Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιεί εδώ και τώρα αυτήν την τόσο σημαντική και συγχρόνως δύσκολη μεταρρύθμιση.
ΜΟΝΟ έτσι θα γίνονται στην ώρα τους η συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, τα αντιπλημμυρικά έργα και ό,τι άλλο ταλαιπωρεί τη χώρα και τους πολίτες.