Το κόστος δανεισμού είναι σαφώς χαμηλότερο του πληθωρισμού και του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης, επομένως η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσει τον αέρα από την αναβάθμιση της Standard & Poor’s κρίνεται ως θετική. Οι επενδυτές πιστεύουν στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, γνωρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα, παρά το γεγονός ότι η διεθνής συγκυρία δεν είναι η καλύτερη.
Επιπλέον, οι εξελίξεις στον τουρισμό είναι ενθαρρυντικές και οι κρατήσεις του καλοκαιριού κινούνται στα επίπεδα του 2019, με άγνωστο ωστόσο παράγοντα τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Είναι σαφές ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Εχει θετικές προοπτικές, ισχυρή αναπτυξιακή βάση, αλλά, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κυριότερο την επανεμφάνιση του πληθωρισμού, που διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα και ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός του Απριλίου μπορεί να ξεπεράσει το 9%, χθες η Γερμανία ανακοίνωσε υψηλό ρεκόρ 40 ετών με τον δείκτη στο 7,4%, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να εξομαλυνθεί εντός του έτους, όταν έχει ήδη ξεσπάσει ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και εισφορών, προκειμένου να τονώσει τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και να ενθαρρύνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Χάρη σε αυτή την πολιτική επιλογή, η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα μετά τη βαθιά ύφεση του 2020 και προσέλκυσε επενδύσεις σε τομείς που παράγουν ποιοτικές θέσεις εργασίας, όπως η χημική βιομηχανία και η υψηλή τεχνολογία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το πρόβλημα του πληθωρισμού απαιτεί και νέου τύπου χειρισμούς. Αφήνοντας στην άκρη την εισαγόμενη πτυχή του, για την οποία δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει τον «πυρήνα» της ακρίβειας, να δει πού λειτουργεί αποτελεσματικά η αγορά και πού υπάρχουν στρεβλώσεις και απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις.
Οι τελικές τιμές που αντικρίζουν οι καταναλωτές σε αρκετούς κλάδους είναι υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει βγει από ένα πολυετές σπιράλ μείωσης εισοδημάτων, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες απώλειες λόγω αισχροκέρδειας και αδιαφάνειας στη λειτουργία της αγοράς.
«Φέσια» στην αγορά ενέργειας
Εξώδικα σε τρεις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καταβάλουν άμεσα οφειλόμενα ποσά, απέστειλε ο Δήμος Καλλιθέας και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, δεν είναι ο μοναδικός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται αντιμέτωπος με παρόμοια «φέσια». Ο Δήμος Καλλιθέας διεκδικεί την απόδοση 315.000 και 27.300 ευρώ που έχουν εισπράξει οι δύο εταιρίες από δημοτικά τέλη καθαριότητας, φόρους ακίνητης περιουσίας και ηλεκτροδοτούμενων χώρων και παρακρατούν παρανόμως.
Πριν από ένα μήνα εξώδικο είχε σταλεί και σε τρίτη εταιρία για οφειλές ύψους 305.500 ευρώ και, όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος, εάν δεν αποδοθούν τα ποσά, θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες. Οι μικροί πάροχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς αγοράζουν φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας σε υψηλές τιμές και για να καλύψουν τις τρύπες χρησιμοποιούν τα τέλη που εισπράττουν για λογαριασμό των δήμων. Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής και των αρμόδιων φορέων, για να διαπιστωθεί ποιες εταιρίες κατακρατούν παρανόμως χρήματα όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από τους λογαριασμούς των ιδιωτών πελατών τους.