ΑΣ γυρίσουμε, όμως, στον Μάιο όταν η βενζίνη είχε πάνω από 1,90 ευρώ. Υπήρχε δυσφορία από τους πολίτες. Απόλυτα λογικό σε αυτό το περιβάλλον ακρίβειας. Υπήρχε και η συνήθης καταστροφολογία από την αντιπολίτευση. Ο καταγγελτικός λόγος πως η κυβέρνηση φταίει για τις υψηλές τιμές στα καύσιμα, πως ευνοεί τα καρτέλ της αγοράς, τις εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια. Και, βέβαια, η καραμέλα σε στιλ «ρίξτε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να πέσουν οι τιμές».
ΑΡΑ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα ακριβά καύσιμα. Τώρα που έπεσαν οι τιμές, τι σημαίνει πως αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης; Προφανώς και δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι τιμές καθορίζονται με βάση τις διεθνείς αγορές. Αλλο είναι όταν το πετρέλαιο έχει 70 δολάρια το βαρέλι και άλλο είναι με 90 ή 100 δολάρια.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά; Υπάρχουν. Πρέπει να διορθωθούν. Υπάρχει λαθρεμπόριο; Υπάρχει. Το βλέπουμε όταν η ΑΑΔΕ βάζει λουκέτα στα βενζινάδικα. Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει, επιτέλους, σε λειτουργία το σύστημα εισροών-εκροών σε όλο τον εφοδιαστικό κύκλο των καυσίμων, από τα διυλιστήρια έως τα πρατήρια βενζίνης. Υπάρχει και κάτι που είναι θετικό, για πολλά χρόνια η Ελλάδα είχε τη δεύτερη ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει πέσει στην έκτη-έβδομη θέση.
ΜΠΟΡΕΙ οι τιμές να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα; Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν από 60 έως 80 δολάρια το βαρέλι για το 2025. Αλλά αυτά ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μια εξέλιξη στην Ουκρανία ή κάποιο άλλο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός μπορεί να εκτινάξει τις τιμές.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κάτι που είναι ξεκάθαρο. Η λαϊκιστική ρητορική της αντιπολίτευσης. Το σκαμπανέβασμα των τιμών στα καύσιμα, δηλαδή η διαυγής πραγματικότητα αποκαλύπτει τη θολή μικροκομματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για τα καύσιμα, αλλά για όλο το πακέτο της ακρίβειας στην καθημερινότητα.
Η ερώτηση των «11» και οι απαντήσεις
ΕΝΤΕΚΑ βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία όσων έχουν οφειλές στις τράπεζες. Δεν είναι πρωτοφανές κυβερνητικοί βουλευτές να καταθέτουν ερωτήσεις σε υπουργούς. Και τα ερωτήματα που θέτουν είναι απολύτως λογικά.
ΥΠΑΡΧΕΙ ζήτημα «ανταρσίας» ή «επανάστασης» όπως το χαρακτηρίζουν μέσα ενημέρωσης που είναι φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ακροδεξιά; Αυτό μένει να το απαντήσουν οι ίδιοι έντεκα βουλευτές.
ΕΚΑΝΑΝ την ερώτηση από πραγματικό ενδιαφέρον για τους δανειολήπτες; Προφανώς, γιατί ενδιαφέρονται για τους πολίτες και τους ψηφοφόρους τους. Αλλά μήπως υπάρχουν και άλλα ζητήματα; Μήπως «γκρινιάζουν» γιατί δεν έγιναν υπουργοί; Μήπως βλέπουν τη ρευστότητα που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και ψάχνουν κάτι άλλο; Αποτελούν, άραγε, ένα οργανωμένο «κίνημα» διαμαρτυρίας μέσα στην Κ.Ο. της Ν.Δ. ή πρόκειται για μια απλή σύμπτωση ότι συμφώνησαν και οι έντεκα να καταθέσουν αυτή την ερώτηση;
ΟΙ απαντήσεις θα δοθούν προσεχώς από τους ίδιους. Οφείλουν, πάντως, να έχουν ξεκάθαρες θέσεις, ώστε να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι τις κινήσεις τους για να πλήξουν την κυβέρνηση και την πολιτική σταθερότητα.