Υποθέτουμε ότι εάν είχε οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, τους ρυθμούς ανάπτυξης στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και η φήμη της χώρας διαφημιζόταν με εγκωμιαστικά πρωτοσέλιδα στον Economist, θα κυκλοφορούσε στο Μαξίμου με φράκο.
Η ΕΙΚΟΝΑ της Ελλάδας του 2023 με εκείνη του 2019, για να μην πάμε πιο πίσω, στις ταραγμένες εποχές των μνημονίων, είναι τόσο διαφορετική, που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για διαφορετικές χώρες.
ΣΗΜΕΙΟ-«ΚΛΕΙΔΙ» η πτώση της ανεργίας από το 17% στο 9,6%. Η εργασία δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας και προοπτικές ευημερίας για τα νοικοκυριά. Οταν χάθηκε το «πάτωμα» στην αγορά εργασίας, με το πρώτο μνημόνιο, διαλύθηκαν οι κοινωνικές σταθερές και κυριάρχησαν στην κοινή γνώμη η οργή και η απογοήτευση, εξ ου και η άνοδος των ακραίων πολιτικών δυνάμεων.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη κατανόησε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη μεγέθυνσης της οικονομίας. Μείωσε αμέσως τη φορολογία, που κρατούσε υψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ως μνημονιακή υποχρέωση αλλά και για λόγους ιδεοληψίας. Για παράδειγμα, ο Τσακαλώτος, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών, είχε προαναγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μόνο για τις πολύ μικρές ιδιοκτησίες. Ο Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2019 αποφάσισε την καθολική περικοπή του φόρου κατά 20% δίνοντας αξία σε όλες τις περιουσίες και προσελκύοντας επενδυτές που αγόρασαν ακίνητα με προοπτική πληρωμής μικρότερου ΕΝΦΙΑ.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η ΕΛΛΑΔΑ πλέον είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, το λένε οι πιστοληπτικοί οίκοι, που λειτουργούν ως «τροχονόμοι» του διεθνούς κεφαλαίου, το πιστοποιούν τα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών.
ΟΜΩΣ, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ δεν έγινε αυτομάτως παράδεισος. Τα προβλήματα της ακρίβειας, του χαμηλού επίπεδου υπηρεσιών σε παιδεία και υγεία, των κακών συγκοινωνιών συγκροτούν αυτό που λέμε καθημερινότητα. Οι πολίτες μετά την εργασία αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του Μητσοτάκη για το 2024 αλλά και ευρύτερα χρονικά για την τριετία μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.
ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ βελτιωτικές παρεμβάσεις, τα σχολεία να αναβαθμιστούν σε υλικά αλλά κυρίως σε επίπεδο μετάδοσης γνώσεων, το ΕΣΥ να εκσυγχρονισθεί και να λειτουργεί με γνώμονα τον ασθενή και όχι την κρατική γραφειοκρατία, οι εργαζόμενοι να μετακινούνται με ανθρώπινες συνθήκες και όχι στοιβαγμένοι σε παλιά λεωφορεία.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ άμεσης εφαρμογής. Η βάση της πολιτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης υπάρχει, τώρα χρειάζεται δράση ώστε η Ελλάδα του 2027 να είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και καλές γιορτές!