Το σχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι από χθες τα ξημερώματα νόμος του κράτους, με 176 «ναι» βουλευτών από πέντε διαφορετικά κόμματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πώς κινήθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπου καταγράφηκαν 106 «ναι», 21 «όχι», με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και 31 αποχές. Ουσιαστικά, ένας στους τρεις βουλευτές της Ν.Δ. απείχε ή καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο αριθμός μοιάζει υπερβολικά μεγάλος, κάποιοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν ρήγμα στο κυβερνών κόμμα, όμως από τη δεύτερη ανάγνωση της ανθρωπογεωγραφίας προκύπτουν διαφορετικά συμπεράσματα.
Τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς να συμπεριλάβει τον πολιτικό γάμο υπό το φόβο του εταίρου της, Πάνου Καμμένου, από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. υπερψήφισαν το νομοσχέδιο μόνο 19 βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οχι» είχαν ψηφίσει 29 βουλευτές, ενώ απείχαν 27, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή οι θετικές ψήφοι ήταν σε αναλογία μόλις μία στις τρεις, προχθές η αναλογία ήταν δύο στις τρεις. Ούτε διάσπαση υπήρξε τότε ούτε ρήγμα υπάρχει τώρα, ωστόσο απαιτείται ανάλυση των νέων δεδομένων.
Ο Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη να νομοθετήσει μία ρύθμιση η οποία δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της κεντροδεξιάς παράταξης και, όπως φάνηκε από όλες τις δημοσκοπήσεις, διχάζει τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Λειτούργησε με φιλελεύθερο σκεπτικό και προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο με αφετηρία το Κέντρο και κατεύθυνση προς την Κεντροαριστερά.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς, με μία πύρινη ομιλία κατά του νομοσχεδίου, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα αυτής της κίνησης και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι στροφή προς το Κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Με την ομιλία του απευθύνθηκε προς την αποκαλούμενη «σκληρή Δεξιά».
Πώς συμβιβάζονται οι αντίρροπες αυτές κινήσεις; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι αναπτύσσονται εντός της Νέας Δημοκρατίας εκφράζοντας όλες τις θέσεις της βάσης, που έχει διευρυνθεί, ανανεωθεί και έχει την ευχέρεια της αντίθετης άποψης. Οι 52 βουλευτές που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, έχουν συγκεκριμένες θέσεις σε ένα ζήτημα δικαιωμάτων και στηρίζουν «μπετόν αρμέ» τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Θα έχει όμως επιπτώσεις στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας το θέμα του πολιτικού γάμου των ομοφύλων; Οσοι έχουν ως βασικό κριτήριο ψήφου το ζήτημα αυτό, ναι, όμως, από όλες τις έρευνες φαίνεται ότι στην κλίμακα των προβλημάτων το τελευταίο που τους απασχολεί είναι η συγκεκριμένη ρύθμιση. Αλλωστε, όσοι το θεωρούν υπαρξιακό εδώ και πολλά χρόνια έχουν μετακομίσει στα άκρα δεξιά, κάποιοι διαδήλωναν έξω από το Σύνταγμα την προηγούμενη Κυριακή.
Η οικονομία, το μεταναστευτικό, η εξωτερική πολιτική, η αμυντική θωράκιση, το κοινωνικό κράτος είναι τα ζητήματα που καθημερινώς αξιολογούνται από τους πολίτες. Στα μέτωπα αυτά η κυβέρνηση είναι αρραγής και φέρνει αποτελέσματα που έχουν εκτιμηθεί θετικά από τους ψηφοφόρους σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2019.
Για αυτό, όσοι ψάχνουν από προχθές τις ζημιές στη Ν.Δ. ας συμβιβαστούν με την πραγματικότητα, εν ανάγκη και με πολιτικό γάμο.
Η ξεχωριστή ομιλία Τασούλα
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μίλησε στη Βουλή εκ βαθέων ως βουλευτής Ιωαννίνων και η τοποθέτησή του ήταν ξεχωριστή: «Ως γνήσιος συντηρητικός και παραδοσιακός πολιτευόμενος ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο όχι παρότι είμαι συντηρητικός, αλλά ακριβώς επειδή είμαι συντηρητικός. Και εμένα προσωπικά ως συντηρητικό και παραδοσιακό άνθρωπο μου αρέσει να προσχωρούν σε θεσμούς ευθύνης όλα τα μέλη της κοινωνίας. Αυτό κάνουμε με το νομοσχέδιο», σημείωσε ο κ. Τασούλας, ενώ απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι υπονομεύονται και κλονίζονται τα ιερά και τα όσια:
«Αυτή τη στέρεα παραδοσιακή οικογένεια, που τόσο πολλοί την υποστηρίζουν, τόσο λίγο αισθάνονται ότι πρέπει να της έχουν εμπιστοσύνη; Τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχετε στους παραδοσιακούς θεσμούς ώστε, επειδή μία μειοψηφία συμπολιτών μας εθελοντικά και με τη δική μας πρωτοβουλία μπαίνει στην ίδια οικογενειακή ευθύνη, απειλεί τα ιερά και τα όσια του Εθνους;», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.