ΑΡΑ, έχουμε μπροστά μας επτά μήνες, πάνω-κάτω 200 ημέρες, καθαρού χρόνου για την προεκλογική περίοδο. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί με κάθε επισημότητα στη ΔΕΘ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τόσο τα αντίμετρα στήριξης στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση όσο και τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του δύο ισχυρά χαρτιά. Πρώτον, έχει εφαρμόσει όλα τα οικονομικά μέτρα που δεσμευόταν ότι θα υλοποιήσει πριν από τις εκλογές του 2019. Δεύτερον, μέχρι την άνοιξη θα μπορέσει να νομοθετήσει όλα όσα θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Οπότε, δεν θα πρόκειται για απλές υποσχέσεις, αλλά για πραγματικά μέτρα, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ο Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα, θα δώσει διπλά και τρίδιπλα από όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Μόνο που εδώ υπάρχει μια σοβαρή αδυναμία. Το είχε κάνει ξανά με το περιβόητο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» το 2014, τελικά όμως όχι μόνο δεν υλοποίησε τίποτα από όσα υποσχόταν, αλλά έκανε και ακριβώς τα αντίθετα. Συγχρόνως, λογικά, θα ρίξει το βάρος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Δεν ξέρω, όμως, αν με την πολιτική κουβέντα περί υποκλοπών μπορεί κάποιος πολίτης να βοηθηθεί στο να αντεπεξέλθει στις ζόρικες υποχρεώσεις του επερχόμενου χειμώνα. Μάλλον δύσκολο μου φαίνεται.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί πρόσκαιρα να κέρδισε κάτι παραπάνω από τα «15 λεπτά δημοσιότητας» που έλεγε ο Αντι Γουόρχολ με αφορμή την παρακολούθηση του κινητού του, αλλά και πάλι δείχνει σοβαρές αδυναμίες. Ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει «καπελώσει», καθώς είναι βέβαιο πως ξέρει να «κραυγάζει» καλύτερα από όλους στην αντιπολίτευση. Από την άλλη, κάπως δύσκολο φαίνεται, πέρα από μια κάποια συμπάθεια, να μπορεί να κερδίσει και ψήφους μόνο και μόνο με την υπόθεση των υποκλοπών. Γιατί το ΠΑΣΟΚ -για την ώρα- δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό στην κοινωνία. Και έχει να αντιμετωπίσει ένα αναμενόμενο πρόβλημα: Να συνθλιβεί από την πολύμηνη πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΕ όλα τα παραπάνω προστίθεται ένας ισχυρός «άγνωστος Χ». Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η Ευρώπη σε επτά μήνες. Θα έχει τελειώσει ο πόλεμος ή η Ουκρανία θα μετεξελιχθεί σε ένα… Αφγανιστάν; Θα ξυπνήσει επιτέλους η Ε.Ε. και θα ρίξει χρήμα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή θα περάσουμε το χειμώνα αγκαλιά με κουβέρτες για να ζεσταθούμε; Γιατί οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία θα επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία των ψηφοφόρων.
ΚΑΙ μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό. Το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών με την απλή αναλογική θα κρίνει και θα διαμορφώσει το νέο πολιτικό σκηνικό, που απλά θα επισφραγιστεί στις δεύτερες κάλπες.