Τότε ο Διαδικτυακός Οργανισμός για τα Εκχωρημένα Ονόματα και Αριθμούς (ICANN) παραχώρησε δίφθογγα domain names (ονόματα χώρου, στη γλώσσα της πληροφορικής) σε κάθε κράτος του κόσμου. Στην Ελλάδα δόθηκε το .gr, στην Ισπανία το .es, στο Μεξικό το .mx, στην Βρετανία το .uk και στο Τουβαλού του Ειρηνικού το «πιασάρικο» .tv. Tω καιρώ εκείνω οι 15.000 κάτοικοι της μικρής Ανγκουίλα, ενός υπερπόντιου βρετανικού εδάφους στην Καραϊβική με έκταση μόλις 91 τετρ. χιλιόμετρα (όσο περίπου η Σαλαμίνα) δεν φαντάζονταν τι χρυσωρυχείο τους έλαχε με το .ai.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να ξεχειλίσουν λεφτά έως και οι παραλίες αυτού του μικρού παραδείσου, χάρις στο ταπεινό ακρωνύμιο που παραπέμπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI =Artificial Intelligence). Mικρές και μεγάλες εταιρίες θέλουν να φτιάξουν ιστοσελίδες Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιώντας το domain name της Ανγκουίλα, η οποία φυσικά τους το χρεώνει χρυσό. Ηδη αυτού του είδους οι καταχωρίσεις και οι σχετικές επενδύσεις αποφέρουν στην Ανγκουίλα το ένα τρίτο του ΑΕΠ της, που ως τώρα βασιζόταν στον τουρισμό και στις… τραπεζικές οffshore διευκολύνσεις (βλέπετε, εκτός από φυσικός παράδεισος η Ανγκουίλα τυγχάνει και φορολογικός…). To 2020 το ακριβότερο domain του νησιού, expert.ai πουλήθηκε έναντι 95.000 ευρώ. Η έκρηξη ζήτησης, όμως, με τριπλασιασμό των εσόδων, ήρθε αφότου ξεπήδησε το ChatGPT, το Νοέμβριο του 2022. Μόνο τον Ιανουάριο του 2024 οι εισροές από τις εκχωρήσεις του domain .ai έφτασαν τα 3 εκατ. δολάρια. Επειδή όμως οι άδειες ανανεώνονται κάθε χρόνο, τα έσοδα αναμένεται να εκτοξευτούν στον Θεό, φτάνοντας ως το 2025 τα 72 εκατομμύρια δολάρια.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο πρώτος που οσμίστηκε τους θησαυρούς του νησιού ήταν ο Ιγκόρ Γκαμπρελάν, ένας εραστής της Ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αμέσως μόλις επιτράπηκε η αγορά domain .ai από ξένους, το 2011, έσπευσε να αγοράσει 750 .Τώρα τα μοσχοπουλάει…