ΕΥΤΥΧΩΣ το Μαξίμου έχει λάβει το μήνυμα και εξακολουθεί να είναι γειωμένο με όσα βιώνει η μεσαία τάξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε με ειλικρίνεια για την πραγματικότητα. «Ξέρω καλά ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες παραμένουν αρκετά ακριβότερα από την εποχή της πανδημίας ή και πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και επιμένω ότι η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αποτελεί μονόδρομο. Το ξέρουμε πολύ καλά ότι οι μέρες που έρχονται και η συζήτηση του Προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται για μεγάλα λόγια, για πανηγυρισμούς, για όσα έχουμε πραγματικά πετύχει», είπε ο πρωθυπουργός.
ΝΑΙ, τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν μια άριστη κατάσταση με ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, με ανάπτυξη τριπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με σημαντική απομείωση στο δημόσιο χρέος. Ολα αυτά είναι σημαντικά επιτεύγματα, αλλά δεν λένε κάτι στους πολίτες, που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Τι μάθαμε το 2024
ΤΟ σύνθημα «είναι η οικονομία, ανόητε» έχει μεταλλαχθεί σε «είναι η ακρίβεια, ανόητε», που έφερε και φέρνει εκλογικές ανατροπές στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και όπου αλλού στήνονται κάλπες. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο. Αυτό το έχουν αντιληφθεί στο Μαξίμου. Και αυτό είναι σημαντικό για την κυβέρνηση, αλλά είναι καλό και για τους πολίτες.
Η αύξηση των εισοδημάτων αποτελεί το κορυφαίο στοίχημα για την κυβέρνηση και θα αποτελέσει και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών, που θα διεξαχθούν σε δυόμισι χρόνια από σήμερα. Διαθέτει η κυβέρνηση τον χρόνο και το χρήμα για να αποδείξει εμπράκτως αυτό που έχει αντιληφθεί στη θεωρία; Και ναι και όχι. Πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων στήριξης των εισοδημάτων και των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν.
ΕΩΣ τώρα η κυβέρνηση σχεδίαζε να προχωρήσει σε αυξήσεις στους μισθούς και μειώσεις στους φόρους τη διετία 2026-2027. Η πίεση, όμως, από την ακρίβεια δείχνει πως πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός και να γίνουν όλα πιο γρήγορα. Προφανώς και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στον έτσι κι αλλιώς θετικό για τους πολίτες Προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί σε λίγες ημέρες στη Βουλή. Αλλά η κυβέρνηση οφείλει μέσα στο 2025, να προχωρήσει σε αναθεώρηση των πολιτικών της για την πραγματική οικονομία. Εχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της. Την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων χάρη στα κέρδη από τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μια δομική αλλαγή στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί το μέρισμα που αναλογεί στη μεσαία τάξη. Και με αυξήσεις μισθών και με μειώσεις φόρων.