ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και κάτι ακόμα. Πρέπει να τεθεί το επόμενο μεγάλο διακύβευμα στους πολίτες. Το 2019, το διακύβευμα ήταν να φύγει η αποτυχημένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τη δεκαετία των μνηνονίων. Το 2023, το διακύβευμα ήταν να συνεχίσει να πηγαίνει η χώρα σταθερά, τολμηρά, μπροστά, να μην επιστρέψει στην αβεβαιότητα. Ολα τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί.
ΤΟ επόμενο μεγάλο διακύβευμα, με φόντο τις εθνικές κάλπες του 2027, πρέπει να είναι το κράτος. Η ψηφιοποίηση μέσω του Gov.gr ήταν το πρώτο βήμα. Η έκδοση χιλιάδων εγγράφων και πιστοποιητικών γίνεται, πλέον, διαδικτυακά σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι πολίτες έχουν γλιτώσει χρόνο και ταλαιπωρία σε ανούσιες ουρές. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα. Το γκρέμισμα διαχρονικών παθογενειών. Το ξήλωμα συντεχνιών. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η ανάληψη ευθύνης από τους συνήθεις ανευθυνοϋπεύθυνους του κρατικού μηχανισμού. Η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε κάθε συναλλαγή με την πολιτεία. Να κλείσουν οριστικά οι πόρτες των δημόσιων υπηρεσιών.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΓΙΑ να γίνει αυτό απαιτείται να εφαρμοστεί δίκαιη και αυστηρή αξιολόγηση για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Οποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί είτε να μετατάσσεται είτε να απολύεται. Ναι, δεν γίνεται το κράτος να συντηρεί υπαλλήλους, που δεν κάνουν σωστά και μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα αυτό που τους έχει ανατεθεί. Δεν νοείται εν έτει 2024 να παίρνουν μισθό υπάλληλοι που δεν παράγουν αποτέλεσμα και δεν προσφέρουν υπηρεσίες.
ΕΝ ΟΨΕΙ της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Θα υπάρξουν αντιδράσεις; Προφανώς. Θα ξεσηκωθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και όλες οι υποτιθέμενες προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες στην ουσία θέλουν να συντηρήσουν το παλαιό και βαθύ κράτος. Θα ξεσηκωθούν και οι συνδικαλιστικές συντεχνίες.
ΘΑ υπάρξει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση; Οχι, αυτός είναι ένας μύθος της μεταπολίτευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που ανήκουν στο μέτωπο της λογικής και του ρεαλισμού, από τη δεξιά, την κεντροδεξιά, το κέντρο και την κεντροαριστερά θέλουν η Ελλάδα του 2030 να είναι μια διαφορετική και καλύτερη χώρα. Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κράτους θα πρέπει είναι η επόμενη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη μεταρρυθμιστική Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις πολιτικές δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.