ΕΝΑ «σύστημα» ευρωβουλευτών και αξιωματούχων φέρεται να έπαιρνε μίζες από το Κατάρ για να προωθεί τα συμφέροντά του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Μουντιάλ, η περιβόητη εργατική νομοθεσία, αλλά και η προσπάθεια για κατάργηση της βίζας ήταν κάποια εξ αυτών.
ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να βγάλει καταδικαστική απόφαση. Αυτό είναι δουλειά των δικαστικών Αρχών του Βελγίου. Ολα τα στοιχεία, όμως, έως τώρα δείχνουν πως η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της είχαν πάρει «πετροδόλαρα». Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν στο διαμέρισμά τους. Ενώ οι δημόσιες δηλώσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ αποτελούν τα πιo βαριά στοιχεία ενοχής.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ, όπως είναι αναμενόμενο, θα υποστεί μια ακόμη πολιτική ζημιά. Δεν έχει σημασία που η Καϊλή βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Εχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Χαριλάου Τρικούπη. Ετσι κι αλλιώς, ευρωβουλευτής είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ακόμα ένα στέλεχος βρίσκεται μπλεγμένο σε υπόθεση με μίζες. Αυτό είναι αρκετά βαρύ για ένα κόμμα που προσπαθεί να ξεκολλήσει από το 8% και να πετύχει κάτι καλύτερο στις επερχόμενες εκλογές.
ΤΩΡΑ, βέβαια, η προσπάθεια του κ. Ανδρουλάκη να «χρεώσει» την Καϊλή στην κυβέρνηση, γιατί υποτίθεται πως είτε εκείνη θα έφευγε είτε εκείνος θα τη διέγραφε, είναι μάλλον αστεία. Κάποια άλλη «γραμμή άμυνας» θα πρέπει να υιοθετήσει ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται περισσότερο.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
ΤΟ ζήτημα, όμως, ξεπερνάει το «μικρό» ΠΑΣΟΚ.
ΤΟΝ τελευταίο καιρό έχει υπάρξει ένα πακέτο αποκαλύψεων, που δείχνει ότι πολλά «αθώα» κινήματα στήριξης πολιτών τελικά αποτελούν επίκεντρο διαφθοράς.
ΟΙ ΜΚΟ αμφισβητούνται περισσότερο από ποτέ. Στο επίκεντρο του Κατάρ-γκέιτ βρίσκεται μία ΜΚΟ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά και ο επικεφαλής ευρω-συνδικαλιστής στα εργασιακά. Ηδη, τρέχει δικαστική έρευνα στη χώρα μας για τη ΜΚΟ Human Rights 360, που από «προστάτιδα» των μεταναστών, όλα δείχνουν πως έκανε μπίζνες και τα χρήματα κατέληγαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του ιδρυτή της. Ενώ το σκάνδαλο της «Κιβωτού» έχει γκρεμίσει κάθε… πίστη στην αρωγή υπέρ κατατρεγμένων παιδιών.
ΤΙ πρέπει να γίνει; Δεν αρκεί να μπουν πιο αυστηροί κανόνες. Δεν αρκεί να γίνονται τυπικοί έλεγχοι. Δεν αρκεί να υποβάλλονται «πόθεν έσχες» – άλλη μεγάλη αστειότητα. Οι πολιτικοί, οι αξιωματούχοι, οι ΜΚΟ πρέπει να βρίσκονται υπό καθεστώς «μεγάλου αδελφού» όσον αφορά στις οικονομικές συναλλαγές τους, στην περιουσία τους και στις δραστηριότητές τους. Να υπάρχει online έλεγχος και μόλις κάτι «ξεφεύγει» να χτυπάει καμπανάκι.