Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε το λάθος των χειρισμών, ξήλωσε στενούς συνεργάτες, πρότεινε δέσμη μέτρων για να αντιμετωπισθεί στο μέλλον πιθανή αντίστοιχη παρασπονδία και να θωρακισθεί η ΕΥΠ. Η θεσμική διαχείριση της υπόθεσης από τον πρωθυπουργό ήταν η μόνη ενδεδειγμένη διέξοδος και, εάν δεν υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις, το κόστος που χρεώθηκε η κυβέρνηση μπορεί να υπερκαλυφθεί από τις πρωτοβουλίες της στον σκληρό πυρήνα της καθημερινότητας των πολιτών.
Η έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ έδειξε ακριβώς αυτή την τοποθέτηση της κοινωνίας απέναντι στο θέμα των παρακολουθήσεων. Πριν ανέβει στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, οι μετρήσεις για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού και την επιρροή του στον κεντρώο χώρο είχαν καταγράψει μικρή πτώση μίας μονάδας.
Μετά την παρουσία του στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης, η έρευνα έδειξε ότι η πρόθεση ψήφου της Ν.Δ. με αναγωγή επί των εγκύρων αυξήθηκε από 33% σε 34,5%. Η καταλληλότητα του Μητσοτάκη για τη θέση του πρωθυπουργού βελτιώθηκε σε 39% από 38%, ενώ σε ό,τι αφορά την επιρροή του στους κεντρώους ψηφοφόρους η άνοδος ήταν εντυπωσιακή, καθώς από 27% μετρήθηκε στο 29%.
Τι μεσολάβησε; Η εμπέδωση του κλίματος της ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία, όπως αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας και στην έκρηξη του τουρισμού, το γεγονός ότι τα σχολεία άνοιξαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και με τον μεγαλύτερο αριθμό νεοπροσληφθέντων εκπαιδευτικών και βέβαια η διαπίστωση ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης δούλεψαν, δεν εμφανίσθηκαν ξανά οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας του περασμένου Μαρτίου.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευθεί κομματικά το ζήτημα των υποκλοπών, κέρδισε μία μονάδα σε σχέση με τις μετρήσεις του Ιουλίου (26,5% από 25,5%), αλλά το προβάδισμα της Ν.Δ. αυξήθηκε από 7,5% σε 8%. Οσο πλησιάζουμε προς το χρόνο των εκλογών, η πόλωση θα ευνοεί τη συσπείρωση των δύο κομμάτων, αν και δεν υπάρχει η τάση για ανατροπή των συσχετισμών στη δύναμή τους.
Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η επιρροή του Ανδρουλάκη στον χώρο του Κέντρου μειώθηκε κατά τρεις μονάδες (στο 17% από 20%) σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου. Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι το θύμα των υποκλοπών, οι πολίτες του Κέντρου δεν φαίνεται να επικρότησαν τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, καθώς αρκετοί θεώρησαν ότι ταυτίστηκε πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ διαμορφώθηκε στο 12% από 13% τον Ιούλιο, η βάση του κόμματος διαθέτει ακόμη «αντισύριζα» αντανακλαστικά.
Η πρώτη μεγάλη έρευνα της νέας πολιτικής περιόδου δείχνει ότι, εάν η κυβέρνηση διαχειρισθεί με αποτελεσματικότητα τα ζητήματα της οικονομίας, θα μπει δυναμικά στην τελική ευθεία, ενώ ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι ανέφικτος.
Οι ενοχές του ΣΥΡΙΖΑ με τους φόρους
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συμψηφίσει την υπερφορολόγηση της δικής του περιόδου με την τωρινή αύξηση των εσόδων, αλλά το «κόλπο» δεν βγαίνει. Το επιχείρησε αρχικά ο Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, όταν είπε ότι οι πολίτες πλήρωσαν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη 7 δισ. παραπάνω φόρους στο οκτάμηνο του έτους διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, καθώς οι πρόσθετες εισπράξεις ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι της υπερφορολόγησης. Το επανέλαβε προχθές στη Βουλή η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, μόνο που έπεσε στον Σταϊκούρα, ο οποίος την κάλεσε να διορθώσει τη φράση της από «περισσότερους φόρους» σε «περισσότερα έσοδα από φόρους». Προ του αδιεξόδου, η κ. Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι πρόκειται για αύξηση δημοσίων εσόδων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι φόροι επί σημερινής κυβέρνησης έχουν μειωθεί και τα κρατικά ταμεία γεμίζουν από την ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που είχε φορολογήσει τους πάντες και τα πάντα, προσπαθεί να κατασκευάσει δράκους στην οικονομία, μόνο που οι πολίτες γνωρίζουν πότε πλήρωσαν τους περισσότερους φόρους και πότε είχαν ισχυρή ανάπτυξη.