Δεν ξέρουμε εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός απέβλεπε σε πολιτικά οφέλη ακυρώνοντας την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του, το βέβαιο είναι ότι από αυτή την ιστορία κερδισμένος δεν βγήκε μόνο ο Μητσοτάκης, αλλά συνολικά η χώρα.
Στα περισσότερα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης προβάλλονται η μικροπρεπής στάση του Σούνακ και η εθελοτυφλία του να αντιμετωπίσει ένα αίτημα που απέκτησε ξανά διεθνές ακροατήριο. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έγινε θέμα ξανά, και μάλιστα στα μέτρα της Ελλάδας.
Ολοι τονίζουν το πρωτοφανές γεγονός της αιφνίδιας ματαίωσης της συνάντησης και επισημαίνουν ότι ο Σούνακ, ο οποίος υπολείπεται του ηγέτη των Εργατικών πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες, θέλησε να συσπειρώσει το κοινό των Συντηρητικών εν όψει των εκλογών που θα γίνουν μέσα στο 2024, όπου προβλέπεται να υποστεί συντριβή.
Μόνο που η διπλωματική του απρέπεια συσπείρωσε εναντίον του τους Ελληνες και βέβαια την παγκόσμια κοινή γνώμη, που τάσσεται υπέρ της επιστροφής των αρχαιοτήτων στον φυσικό τους χώρο. Το παράδειγμα που έφερε ο Μητσοτάκης, ότι κανείς δεν θα ήθελε να δει τεμαχισμένη σε δύο μέρη τη «Μόνα Λίζα», είναι αντιληπτό αμέσως στην παγκόσμια κοινότητα και δεν χρήζει επεξηγήσεων ή άλλων αναλύσεων.
Ακόμα και οι Βρετανοί, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχουν αλλάξει άποψη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η πλειοψηφία δέχεται ότι πρέπει τα Γλυπτά να γυρίσουν στην Αθήνα, άλλωστε το άλλοθι που χρησιμοποιούσε το Λονδίνο, πως δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος υποδοχής, είναι ανυπόστατο εδώ και αρκετά χρόνια με τη λειτουργία του σύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης. Αλλωστε δεν έχει διερευνηθεί πλήρως και το σκάνδαλο με τις κλοπές εκατοντάδων συλλογών και αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο.
Ο Σούνακ προέταξε το μικροκομματικό του συμφέρον, ενδεχομένως και την προσωπική του δυσαρέσκεια που ο Μητσοτάκης συνάντησε και τον ηγέτη των Εργατικών, όμως αυτή η ιστορία δεν του βγαίνει σε καλό. Εδώ που τα λέμε, η βρετανική πολιτική ηγεσία, από το Brexit και μετά, δεν φημίζεται και ιδιαίτερα για τη διορατικότητα και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η στάση του Σούνακ ένωσε και τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις. Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν απολύτως σωστή, ίσως η πρώτη του θετική κίνηση στους τρεις μήνες που έχει αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να θέλησε να εξουδετερώσει την προχθεσινή του άστοχη ανάρτηση, με την οποία κατηγορούσε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι απάντησε λανθασμένα στο ερώτημα της δημοσιογράφου του BBC για το πού φαίνονται καλύτερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όμως κάθε διόρθωση είναι αποδεκτή.
Δήλωση υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Οι μόνοι οι οποίοι, μέσω των φιλικών προς τον ΣΥΡΙΖΑ sites, πανηγύριζαν για το «διπλό άδειασμα» του Μητσοτάκη από τον Σούνακ και μιλούσαν για «γκάφες» της ελληνικής διπλωματίας, γρήγορα βγήκαν εκτός γραμμής μένοντας με τη χαιρεκακία τους.
ΥΓ.: Οι διθύραμβοι του τουρκικού Τύπου για την προσέγγιση Λονδίνου – Αγκυρας σχετικά με την αγορά αεροσκαφών Eurofighter και οι στενές σχέσεις του Σούνακ με τον Ερντογάν δεν είναι συμπτωματικά γεγονότα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να πουλήσει φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία και προτάσσει τις μπίζνες από το σαβουάρ βιβρ της διπλωματίας.