Η πρώτη μάχη της νέας Βουλής έληξε άδοξα για τους τους τρεις «αντισυστημικούς», οι οποίοι ήθελαν να εκλέξουν Αντιπρόεδρο -γι’ αυτό και έκαναν προτάσεις προσώπων-, αλλά ως ανταπόδοση εισέπραξαν το «παρών» των υπόλοιπων κομμάτων, που τήρησαν τη θεσμική παράδοση. Το «ναζιστικό παρών» των «Σπαρτιατών», το «παραεκκλησιαστικό παρών» της «Νίκης» και το «αριστερό παρδαλό παρών» της «Πλεύσης Ελευθερίας» ασφαλώς ήταν προϊόν συνειδητής επιλογής, ώστε να φανεί από την πρώτη στιγμή η αντίθεσή τους με το «σύστημα». Πρακτικά συνέβη ό,τι παθαίνει η φοράδα στ’ αλώνι. Ούτε η θεσμικότητα της Βουλής έπαθε κάτι ούτε η Δημοκρατία ένιωσε κάποια πίεση ούτε η κανονικότητα αισθάνθηκε ενοχλήσεις.
Το όποιο κόστος υπήρξε το επωμίστηκαν τα κομματίδια τα οποία επέλεξαν να κάνουν «τσαμπουκά» με το «καλημέρα», σε αυτήν την ούτως ή άλλως «περίεργη» Βουλή. Οταν θα καταλάβουν ότι βγήκαν χαμένοι απ’ αυτόν τον «τζάμπα τσαμπουκά», θα είναι αργά. Γιατί πολλές φορές δεν θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων και δεν θα μπορούν να διαμορφώνουν ή να επηρεάζουν τις αποφάσεις. Κι ακόμα περισσότερες φορές δεν θα αισθανθούν την «προστασία» του Αντιπροέδρου τους.
Μακάρι να δικαιωθεί ο Κ. Τασούλας, ότι όσα έχουν λεχθεί ή γραφεί για αυτήν την παράξενη 8κομματική Βουλή ήταν υπερβολικά. Φοβάμαι, όμως, ότι δεν θα δικαιωθεί. Καθώς η πολιτική ψυχοπαθολογία των 3 «αντισυστημικών» κομμάτων -παρότι δεν είναι ίδια μεταξύ τους- έχει κοινά στοιχεία με τις «πλατείες», με τους αντιεμβολιαστές και με τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους. Δύσκολο έως αδύνατον να συνεννοηθεί κανείς μαζί τους. Κι ακόμα πιο δύσκολο να κάνει κανείς διάλογο μαζί τους που να έχει αρχή, μέση και τέλος, χωρίς να παρεισφρήσουν ψεκασμένες θεωρίες ή θεωρίες συνωμοσίας. Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Ομως το χθεσινό πρώτο crash test έβγαλε ένα ασφαλές συμπέρασμα: η αντιμετώπισή τους δεν είναι και τόσο δύσκολη. Αρκεί να είναι θεσμική και πολιτικά αποφασιστική. Οι «αντισυστημικοί» δέχθηκαν μια πρώτη ήττα. Κι έμειναν χωρίς Αντιπροέδρους. Ε, και; Τι έγινε; Δεν έχασε η Βενετιά βελόνι. Και τίποτα δεν έγινε με παραβίαση κάποιου κανονισμού. Η συνταγή είναι ασφαλής. Και ίσως γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε τόσο καθησυχαστικός και καθησυχασμένος. Ξέροντας κι αυτός ότι τα «παρατράγουδα» που θα συμβούν είτε στο βήμα της Βουλής είτε στα βουλευτικά έδρανα δεν θέτουν σε κανέναν κίνδυνο τη λειτουργία του «Ναού της Δημοκρατίας».
ΑΙΧΜΗ
Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ»
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η ΠΝΠ για την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 200 οδηγούς από την Πυροσβεστική και τις Ενοπλες Δυνάμεις βρισκόταν στο στάδιο της συλλογής διά περιφοράς των υπογραφών των συναρμόδιων υπουργών. Και κατά πάσα πιθανότητα έως το βράδυ θα έχει κατατεθεί στη Βουλή. Η ανάγκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προέκυψε από τη χθεσινή πρωινή επίσκεψη και συζήτηση του Κ. Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας (Μ. Χρυσοχοΐδη, Ειρ. Αγαπηδάκη, Μ. Θεμιστοκλέους και Δ. Βαρτζόπουλο).
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ωστόσο είναι μόνο η αρχή της αρχής. Καθώς το ΕΚΑΒ, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές, ορεινές ή νησιωτικές, εκτός από την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών από τον διασώστη, μπορεί να μεταφέρει τους ασθενείς στα Επείγοντα. Τα οποία πρέπει να είναι και έτοιμα και επαρκώς στελεχωμένα για την αντιμετώπιση των περιστατικών, μέχρι να είναι σε θέση είτε να χειρουργηθούν είτε να μπουν σε κανονικό πρόγραμμα νοσηλείας. Δύο στάδια τα οποία δεν είναι επαρκώς έτοιμα και από άποψη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού. Πεδίον δόξης και πολλής δουλειάς λαμπρό.
Και μετά η αντιμετώπιση η παντελής έλλειψης νοσοκομείων σε μεγάλες περιοχές όπως το πρώην Υπόλοιπο Αττικής ή σημαντικές επαρχιακές πόλεις. Και μετά η εξασφάλιση των αναγκαίου εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού (ειδικά χειρουργοί και αναισθησιολόγοι). Και μετά η μεγάλη αναβάθμιση ή δημιουργία Κέντρων Υγείας. Και μετά…
Η δημιουργία του νέου ΕΣΥ είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο, περίπλοκο και δαπανηρό έργο. Αν γίνει, θα είναι μια πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση. Και μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές παροχές, που μειώνουν σοβαρά τις κοινωνικές ανισότητες και δίνουν αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή, και μάλιστα στις πιο δύσκολες στιγμές της.
Χθες, ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε πως το εννοεί ότι η Υγεία είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της πανδημίας διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ -κι αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο- γιατί αυτές ήταν οι άμεσες ανάγκες που δημιούργησε η Covid. Το υπόλοιπο ΕΣΥ ενισχύθηκε, αλλά δεν άλλαξε. Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η σπουδαία και γιγάντεια προσπάθεια, που μπορεί να αλλάξει το ΕΣΥ και να σώσει ζωές και από τις επόμενες γενιές.
«Συγκρουόμενα» στην Κουμουνδούρου
Και το λούνα παρκ με τα «συγκρουόμενα» στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί. Οι «προεδρικοί» έχουν «σπάσει» στα τρία. Η «Ομπρέλα» πιστεύει ότι μπορεί να πάρει ξανά το κόμμα και οι πασοκογενείς έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια συνειδητοποιώντας ότι από παράκλητοι τείνουν να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι. Ο Δ. Τζανακόπουλος ετοιμάζεται για το Πειθαρχικό μετά τους τραμπουκισμούς που έκανε στον Π. Ρήγα. Ο Χρ. Σπίρτζης ανακάλυψε με χαρακτηριστική καθυστέρηση ότι οι παροχές που έκανε η κυβέρνηση δεν ήταν «ψίχουλα» αλλά «μεγάλη ανάσα» και κακώς δεν το κατάλαβε το κατά Ε. Ακρίτα «γ@μ@τ@ οικονομικό επιτελείο» του κόμματος, δείχνοντας με το δάχτυλο τρεις εν δυνάμει υποψήφιους διαδόχους του Α. Τσίπρα (Ε. Τσακαλώτο, Ε. Αχτσιόγλου, Α. Χαρίτση). Ο Π. Πολάκης «πελεκάει» τους πασοκογενείς στο ευάλωτο πρόσωπο του Ν. Μπίστη και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος. Ενώ το νέο αστέρι του κόμματος, που τέθηκε και επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής μετά τη συντριβή του Μαΐου, Δ. Τεμπονέρας, ο οποίος είπε πρώτος πικρές αλήθειες, δεν ξέρει από πού να πρωτοφυλαχθεί. Από τους ακραιφνείς «προεδρικούς», από τον «μέντορα» Θ. Καρτερό ή από τους «53» που τον βρίσκουν «light αριστερό»; Και μόλις άνοιξε το λούνα παρκ…
ΑΠΟΡΙΑ
Αληθεύει ότι πίσω από την έφεση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -που ευτυχώς αποσύρθηκε-, για την αθωωτική απόφαση του Α. Γεωργίου, βρίσκεται το ίδιο νομικό σύστημα που πρωταγωνίστησε στη δίωξή του; Κι εκμεταλλεύτηκαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση για να μην πάρει χαμπάρι κανείς;