Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων, ενώ περίπου το 40% διαφωνεί. Το ποσοστό όσων έχουν θετική άποψη αυξήθηκε περίπου τρεις μονάδες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και τις διευκρινίσεις που έδωσε σχετικά με το τι θα επιτραπεί και τι όχι απορρίπτοντας τις λογικές του «γονέα 1» και «γονέα 2». Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχθηκε να υπάρξει και δυνατότητα τεκνοθεσίας μέσω παρένθετης μητέρας, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, περιόρισε τις αντιδράσεις, ακούγοντας και τα μηνύματα της κοινωνίας, όπου το 70% δεν θέλει μία τέτοια διάταξη, ενώ μόνο το 26% δεν έχει αντίρρηση.
Εντός ψηφοφόρων Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνη γνώμη για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων έχει το 53%, ενώ διαφωνεί το 44%. Στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην των πολύ μικρών, οι θετικές γνώμες κυμαίνονται από 62% (ΠΑΣΟΚ) μέχρι 75% (ΣΥΡΙΖΑ). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σχετική ρύθμιση, οι ψηφοφόροι του σε ποσοστό 73% τάσσονται υπέρ της θέσπισης του πολιτικού γάμου και στους ομοφύλους.
Πώς όμως αποτυπώνονται αυτές οι ισορροπίες στον πολιτικό χάρτη; Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν χάνει δυνάμεις, αλλά μάλλον ανεβαίνει οριακά. Συγκεκριμένα, η Marc τον περασμένο Νοέμβριο έδινε στο κυβερνών κόμμα 34,1% στην πρόθεση ψήφου, 34% την προηγούμενη εβδομάδα και προχθές 33,7%. Ωστόσο, η αποχή και οι αναποφάσιστοι αυξήθηκαν από 13% τον Νοέμβριο σε 14,8% προχθές, που σημαίνει ότι με την αναγωγή η δύναμη της Ν.Δ. υπολογίζεται σε 39,6% από 39,2% τον Νοέμβριο.
Σκάκι για τρεις
Παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων της, τέσσερις στους δέκα, δεν συμφωνούν με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το θέμα δεν επηρεάζει την εκλογική τους συμπεριφορά. Επιπλέον, τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και ξιφουλκούν κατά της ρύθμισης δεν κερδίζουν έδαφος, καθώς απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο ήδη έχει αντίστοιχες απόψεις.
Αλλα είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των πολιτών. Τι θα γίνει με τις τιμές των τροφίμων, πώς θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας, ποια μέτρα θα ληφθούν κατά της εγκληματικότητας. Εκεί κρίνεται το πολιτικό παιχνίδι και η αντιπολίτευση δεν προσφέρει εναλλακτικές λύσεις. Για αυτό και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πίσω με 24 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου (39% με 15%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει στην τρίτη θέση με 12%.
Η οικονομία καθορίζει κυρίως τις πολιτικές εξελίξεις, ιδίως σε μία κοινωνία που έχει περάσει πολλά τα τελευταία 15 χρόνια και θέλει σταθερότητα, ανάπτυξη και κυρίως δουλειές. Εκεί η κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο, για αυτό και έχει άνετο προβάδισμα, ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει ακόμα τους τυχοδιωκτισμούς της περιόδου διακυβέρνησής του και την τοξική του αντιπολιτευτική τακτική, ενώ το ΠΑΣΟΚ μοιάζει ικανοποιημένο να μαζεύει ρώγες, όταν ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε πλήρη αναδιάταξη δυνάμεων.
Το νομοσχέδιο για τους ομοφύλους είναι θέμα συζήτησης όπου όλοι έχουν άποψη με βάση τους προσωπικούς τους κώδικες, αλλά τελικώς αφορά λίγους και θα επηρεάσει τη ζωή πολύ λιγότερων. Για αυτό και δεν λειτουργεί ως καταλύτης στο πολιτικό σύστημα.