Βγαίνει πρωτοκλασάτο στέλεχος κόμματος και λέει ότι θέλει τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοικτά για να μη χαθεί η εξεταστική, αλλά ταυτοχρόνως δηλώνει… υπέρ των διεκδικήσεων των φοιτητών με καταλήψεις. Για γέλια ή για κλάματα; Εκδίδει ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί Ηρακλείου, με την οποία τάσσεται κατά της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Για γέλια ή για κλάματα; Αρχηγός κόμματος παραχωρεί το πατρικό του σπίτι σε πολίτη που έχασε το σπίτι της σε νόμιμο πλειστηριασμό, ο οποίος άρχισε επί των ημερών της διακυβέρνησης από το κόμμα του. Χωρίς να έχει ψελλίσει έστω μια σοβαρή πρόταση, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μέγα πρόβλημα των πλειστηριασμών για όλους τους μη μπαταχτσήδες δανειολήπτες. Για γέλια ή για κλάματα; Εκτός κι αν έχει τόσες χιλιάδες σπίτια, ώστε να τα παραχωρεί σε οποιονδήποτε χάνει το σπίτι του…
Στην πολιτική οπερέτα που παίζεται στην πολιτική σκηνή, τέτοια παραδείγματα είναι πολλά. Π.χ. όσοι έσπευσαν να απαξιώσουν το αυξημένο επίδομα, που δόθηκε στις οικογένειες που αποκτούν ή έχουν παιδιά, δεν τόλμησαν να πουν σε καμία οικογένεια, «μην πάρετε τα 2.500 ή 3.500 χιλιάρικα», γιατί είναι εμπαιγμός και δεν λύνει το πρόβλημα των οικογενειών. Σωστό ότι δεν το λύνει. Αλλά γιατί αφήνουν τη φράση τους μισοτελειωμένη, χωρίς έμπρακτο διά ταύτα; Γιατί προφανώς θα δεχθούν τη χλεύη και την αντίδραση όλων όσοι βοηθιούνται από αυτά τα 2, 3 χιλιάρικα, χωρίς να λύνουν το πρόβλημά τους. Για γέλια ή για κλάματα;
Η επιλογή αν όλα αυτά και πολλά άλλα, όπως η αυτοαναγόρευση του κ. Νατσιού σε αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Εκκλησίας, ερίζοντας με τον κ. Βελόπουλο, είναι για γέλια ή για κλάματα, δεν είναι εύκολη. Ούτε απλή. Γι’ αυτό και πολλά απ’ αυτά που συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της χώρας, δεν προκαλούν μόνο γέλια ή κλάματα. Προκαλούν κλαυσίγελο. Ο οποίος περιγράφει εναργέστερα τις κωμικοτραγικές καταστάσεις, στις οποίες συνυπάρχουν το γέλιο με το κλάμα. Αλλά αυτό αρκεί για προσωπική εκτόνωση. Οχι για να πάει η χώρα μπροστά.
ΑΙΧΜΗ
ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΡΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ!
Οι καταγγελίες για την τραμπούκικη συμπεριφορά κουκουλοφόρων φοιτητών(;), οι οποίοι υφαρπάζουν -ακόμα και με τη βία- αποφάσεις γενικών συνελεύσεων υπέρ των καταλήψεων, αυξάνονται με την ταχύτητα με την οποία αυξάνονται και οι καταλήψεις.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τις μειοψηφίες, που συνεπικουρούνται από κουκουλοφόρους, σύμφωνα με τις επώνυμες καταγγελίες φοιτητών είναι αρκετές. Αλλοτε εμποδίζουν φοιτητές να ψηφίσουν, άλλοτε κλείνουν τις πόρτες και τα φώτα, άλλοτε ψηφίζουν καταφανώς εξωπανεπιστημικά στοιχεία, για να διαμορφωθούν οι πλειοψηφίες των μειοψηφιών. Οι οποίες βεβαίως απεχθάνονται τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που δεν μπορούν να ελέγξουν. Υπάρχουν παραδείγματα σχολών στις οποίες έγιναν ψηφοφορίες με φυσική παρουσία σε Γ.Σ., αλλά και ηλεκτρονικές. Στις Γ.Σ. συμμετείχαν υποπολλαπλάσιοι φοιτητές και, ω του θαύματος, οι Γ.Σ. έβγαλαν αποφάσεις υπέρ των καταλήψεων και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κατά των καταλήψεων.
Ο ρόλος και η συμβολή αυτών των μειοψηφιών στο κατάντημα και την απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ είναι γνωστός, την ώρα μάλιστα που δήθεν κόπτονται υπέρ των δημόσιων ΑΕΙ.
Υπάρχει όμως κι μια άλλη «κρίσιμη μάζα»: Οι πρυτανικές αρχές και οι καθηγητές, οι οποίοι υπηρετούν μόνιμα την τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν είναι σαν την πλειοψηφία των φοιτητών, που μπαίνουν και βγαίνουν από τα ΑΕΙ.
Σκάκι για τρεις
Η νομοθεσία υπάρχει. Η σκόπιμη ασάφεια που υπήρχε επί σειρά ετών και έκανε τις καταλήψεις ένα είδος πινγκ πονγκ, μεταξύ πρυτανικών αρχών, πολιτείας και Αστυνομίας έχει διαλυθεί. Οι ευθύνες του καθενός πια, είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Ας τις αναλάβουν όλοι. Οχι μόνο για να μη χαθεί η εξεταστική. Κυρίως για να βοηθηθούν τα δημόσια ΑΕΙ να μη γίνουν κι άλλο «χάος» και να γίνουν καλύτερα.
Οι «αμίλητοι» και οι «ζωηροί» του Υπουργικού Συμβούλιου
Ολοι οι υπουργοί, εκτός από δύο, πήραν το λόγο και είπαν τις απόψεις τους στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφύλων. Οι «αμίλητοι» ήταν ο Ν. Δένδιας και ο Β. Κικίλιας, αφήνοντας μια αχλή στη στάση τους. Από τους πιο «ζωηρούς» ήταν ο εισηγητής Α. Σκέρτσος, η Ν. Κεραμέως, ο Μ. Βορίδης (που είναι και ειδική κατηγορία) κ.ά.
Ομως η παρέμβαση που προκάλεσε αίσθηση -και για αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στο κλείσιμό του- ήταν η παρέμβαση του υπ. Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σταϊκούρα. Ο οποίος στηρίζοντας το νομοσχέδιο, έθεσε συγκροτημένα τα θέματα της κοινωνικής συνοχής, την ανάγκη μη πίεσης αλλά πειθούς προς την πλειοψηφία που διαφωνεί. Ο Χρ. Σταϊκούρας έθεσε ευθέως την ανάγκη σεβασμού των απόψεων της πλειοψηφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ναι στο σεβασμό στις μειοψηφίες αλλά σεβασμό και στην πλειοψηφία…
Η «νέα αριθμητική» για το γάμο των ομοφύλων
Τελικά, όπως φαίνεται, τα κλειστά στόματα «γαλάζιων» βουλευτών δεν σήμαιναν -σε όλες τις περιπτώσεις- συμφωνία με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων. Οπως μαθαίνω, στο Μ. Μαξίμου γίνεται «καινούργιο ταμείο», με τη «νέα αριθμητική» που προκύπτει.
Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία της Κ.Ο. της Ν.Δ., αλλά οι απώλειες -κυρίως προς την αποχή- φαίνεται να αυξάνονται. Και όχι μόνο αυτό. Μετά τη Μ. Κεφάλα που δεν φαίνεται ότι θα ψηφήσει «ναι» και είναι υφυπουργός στο υπουργείο Οικογένειας, το οποίο είναι από τα υπουργεία που θα «συνυπογράψουν» το νομοσχέδιο, ήρθε κι άλλος υφυπουργός, ο Γ. Μπουγάς, ο οποίος υπηρετεί ως υφυπουργός στο υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο επίσης «συνυπογράφει» το νομοσχέδιο, να δείξει την πρόθεσή του για αποχή.
Η Μ. Κεφάλα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να παραιτηθεί για «λόγους αξιοπρέπειας», μιας και δεν αλλάζει άποψη. Αν δεν παραιτηθεί όμως, η αποχή τουλάχιστον ενός υπουργού (Μ. Βορίδης που είναι σε συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη) και δύο υφυπουργών σε εμπλεκόμενα υπουργεία δημιουργεί θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μ. Μαξίμου είναι έτοιμο να δείξει την πόρτα της εξόδου στους δύο υφυπουργούς, εφόσον επιμείνουν.
Αμφιβολία υπάρχει για δύο ακόμα υφυπουργούς, μια γυναίκα και έναν άνδρα. Σε κάθε περίπτωση η συμπαγής εικόνα που υπήρχε στην αρχή της εβδομάδας φαίνεται παρουσιάζει νέα ρήγματα. Αλλά πολιτική είναι αυτή και μέχρι τις 14-15 Φεβρουαρίου που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο πολλά μπορούν να αλλάξουν ή να ξανά αλλάξουν…
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Σήμερα ισχύει η κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Αν είναι τόσο απλό, γιατί δεν είναι αρχηγός «ο Mr. Real Estate» Δ. Παπαδημούλης, που έχει και περισσότερα σπίτια από τον Στ. Κασσελάκη;