Τα σημάδια της προόδου στην πραγματική οικονομία και στα δημοσιονομικά μεγέθη είναι πλέον ευδιάκριτα σε όλους, το περίφημο «ελατήριο», που περίμενε μάταια να δει ο Αλέξης Τσίπρας το 2016, λειτουργεί έστω και με καθυστέρηση λίγων ετών.
Η μείωση των φόρων, που αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα της πολιτικής Μητσοτάκη, τροφοδοτεί την οικονομία και η ανάπτυξη γεμίζει τα κρατικά έσοδα. Ο τουρισμός έχει ξεπεράσει κατά 10% τη χρονιά-ρεκόρ του 2019, η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα του καλοκαιριού και οι κρατήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι και τον Νοέμβριο.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πλεόνασμα-έκπληξη 10 εκατομμυρίων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου αντί πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 5,6 δισεκατομμυρίων, παρά τις ενισχύσεις που δόθηκαν από το Δημόσιο για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Η ανεργία έχει μειωθεί στο 12,4% ενώ ο πληθωρισμός, αν και διψήφιος, βαίνει ελαφρώς μειούμενος τους τελευταίους τρεις μήνες, προσεγγίζοντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Είναι όλα αυτονόητα και δεδομένα; Ασφαλώς όχι, για αυτό και το διακύβευμα της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που προτάσσει ο πρωθυπουργός απευθύνεται κυρίως στο κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν είναι ταυτισμένο με κομματικές ταμπέλες αλλά επιδιώκει την πρόοδο και αποστρέφεται τα άκρα και τον διχασμό. Στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας η υπεροχή του πρωθυπουργού είναι σαφής σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και η διαφορά αυξάνεται στα επιμέρους ερωτήματα για την καταλληλότητα σε θέματα οικονομίας ή εξωτερικής πολιτικής.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει λάβει μία κρίσιμη απόφαση, να διατηρήσει τον εκλογικό νόμο και να ζητήσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις κάλπες της επόμενης άνοιξης. Πιστεύει ότι η οικονομία θα διατηρηθεί σε θετικό έδαφος ενώ εκτιμά ότι η Ευρώπη, υπό την πίεση που θα προκαλέσει σε όλες τις κυβερνήσεις ο επερχόμενος χειμώνας, θα κινηθεί ταχύτερα εφαρμόζοντας από κοινού μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η διεθνής συγκυρία είναι αρνητική αλλά υπάρχουν στο Μαξίμου αναλύσεις διεθνών οίκων σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι τιμές του φυσικού αερίου να μειωθούν αισθητά τους επόμενους μήνες καθώς η Ε.Ε. έχει γεμίσει κατά 90% τις αποθήκες της.
Δεν γνωρίζουμε εάν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα των αυξήσεων, το βέβαιο είναι ότι η Ουκρανία κερδίζει εδάφη, ο Πούτιν δεν βρήκε τη στήριξη που επιθυμούσε από το Πεκίνο και η Ε.Ε. παραμένει ενωμένη στο πλευρό του Κιέβου.
Το βέβαιο είναι ότι η πολιτική αστάθεια κοστίζει και αυτός ο παράγοντας θα έχει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.