Ουδείς αμφιβάλλει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ είναι κατά βάση αποτρεπτικό, καθώς τα περισσότερα αραβικά κράτη και το Ιράν εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την ύπαρξή του. Αυτό ήταν και το επιχείρημα που επικαλέστηκε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Μισάλ Μααγιάν, ώστε να αιτιολογήσει την άρνηση της χώρας της να υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ).
Το Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς έγινε ειδική αναφορά σε αυτό στο ψήφισμα υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της Μέσης Ανατολής, που πέρασε με το συντριπτικό 152-5.
Τα αδιαπραγμάτευτα θέλω της κοινωνίας
Οι αρνητικές ψήφοι ανήκαν σε ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Μικρονησία και Παλάου, ενώ πολλές από τις 24 χώρες που απείχαν ήταν μέλη της Ε.Ε. Οπως επισημαίνει η «Jerusalem Post», το ψήφισμα υποβλήθηκε στη Γ.Σ. του ΟΗΕ από την Αίγυπτο και εκτός από τους Παλαιστινίους στηρίχθηκε από εταίρους των «Συμφωνιών του Αβραάμ».
Εξισώνοντας ουσιαστικά το Ισραήλ με το Ιράν, ένα μεγάλο κομμάτι της διεθνούς κοινότητας (με εξαίρεση τα ισχυρά κέντρα της Δύσης) καλεί το Τελ Αβίβ «να προσχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ΝΡΤ, να μην αναπτύξει, δοκιμάσει ή άλλως πως αποκτήσει πυρηνικά όπλα, να απαλλαγεί από όσα διαθέτει και να θέσει όλες τις μη ασφαλείς πυρηνικές εγκαταστάσεις του υπό τον πλήρη έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας». Φυσικά, ποτέ οι Ισραηλινοί δεν θα δεχθούν κάτι τέτοιο, είτε επιστρέψει ο Νετανιάχου στην πρωθυπουργία ύστερα από τις χθεσινές εκλογές είτε όχι.