Οι αδήλωτες συναλλαγές δεν αντιμετωπίζονται με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, αντιθέτως, η μείωση των βαρών λειτουργεί ως κίνητρο για να υπάρξει συμμόρφωση με τους κανόνες. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, επτά στους δέκα επιτηδευματίες εξακολουθούν να δηλώνουν εισοδήματα που αντιστοιχούν στον βασικό μισθό, λύση δεν θα ήταν να αυξηθούν οι φόροι για τους υπόλοιπους τρεις που δηλώνουν όσα εισπράττουν.
Επιπλέον, τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι προκειμένου να μην περνούν από το ταμείο της εφορίας διαρκώς εξελίσσονται. Η επέκταση στη χρήση πιστωτικών καρτών, που είναι ένας τρόπος προκειμένου να δηλώνονται επίσημα οι συναλλαγές, εξουδετερώθηκε από ορισμένους επαγγελματίες που πραγματοποιούν την πώληση αγαθών μέσω των μηχανημάτων POS, χωρίς ωστόσο να εκδίδουν φορολογική απόδειξη.
Η διασύνδεση των μηχανημάτων POS με το σύστημα TAXISnet αναμένεται να γίνει μέχρι την προσεχή άνοιξη και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή παράβαση.
Ενα όπλο για την αντιμετώπιση της κραυγαλέας φοροδιαφυγής είναι η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων. Δεν είναι λογικό, για παράδειγμα, ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος με γραφεία στο Κολωνάκι να εμφανίζουν εισοδήματα πρωτοδιοριζόμενων στον δημόσιο τομέα. Τα αντικειμενικά κριτήρια, που θα μπορούσαν να αποτελούνται από τη διεύθυνση της έδρας της επιχείρησης, την επιφάνεια, τον εξοπλισμό, τα χρόνια δραστηριότητας κ.λπ., θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές Αρχές για τον υπολογισμό ενός ελάχιστου φόρου ή, εναλλακτικά, για το ποιοι θα ελέγχονται πρώτοι ως ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Είμαστε βέβαιοι ότι όσοι δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα αλλά γνωρίζουν ότι σύντομα τα φορολογικά, τραπεζικά και περιουσιακά τους στοιχεία θα τα ξεσκονίσει η εφορία θα ήταν πρόθυμοι να εκδίδουν περισσότερες αποδείξεις προκειμένου να υπερβούν το ποσό που θα προέκυπτε από τα αντικειμενικά κριτήρια.
Η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Για αυτό, εκτός από τη θέσπιση έξυπνων ελεγκτικών μηχανισμών, το κράτος πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι τα χρήματά τους έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στην Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια. Ασφαλώς, το σημερινό επίπεδο υπηρεσιών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους φοροφυγάδες, όμως, όταν οι δημόσιοι πόροι φέρνουν αποτελέσματα, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνική καταδίκη για όσους επιχειρούν να κλέψουν όχι μόνο την εφορία αλλά κάθε συνεπή φορολογούμενο.
Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει το σύνθημα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής ενεργοποιώντας συστήματα αντικειμενικών κριτηρίων και καθιστώντας σαφές ότι η έκδοση φορολογικών στοιχείων είναι πρωτίστως πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι κακοφωνίες πληρώνονται
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών βαρών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τα σενάρια για «ελληνοποίηση» μεταναστών με σκοπό να εργαστούν σε αγροτική οικονομία και κατασκευές.
Λεπτομέρεια, ότι και τα δύο θέματα ήρθαν στην επικαιρότητα ύστερα από δηλώσεις υπουργών ή υφυπουργών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ζήτημα «πολυφωνίας» ή «κακοφωνίας», που υποχρεώνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τοποθετείται προκειμένου να αποσαφηνισθεί η επίσημη θέση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη του να τρέξουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν εννοούσε τους αυτοσχεδιασμούς των υπουργών. Χρειάζεται προσοχή και κυρίως συντονισμός, γιατί τα λάθη πάντα πληρώνονται.