Ο ίδιος μάλιστα υποσχόταν ότι, εάν κέρδιζε τις εκλογές, πρώτη του κίνηση θα ήταν να ξηλώσει το νομοσχέδιο, δεν θα μάθουμε ποτέ εάν θα υλοποιούσε τη δέσμευσή του μετά το 17% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου.
Τα ίδια «τσιτάτα» για νομοσχέδια «Φρανκεστάιν» και «εργασιακούς Μεσαίωνες» ακούμε και αυτές τις ημέρες στη Βουλή, με αιχμή το ν/σ που κατέθεσε ο νέος υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης. Ο συνδικαλισμός του Δημοσίου, που δεν έχει την παραμικρή σχέση με τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, νέκρωσε προχθές τις μετακινήσεις στην Αθήνα και ταλαιπώρησε όσους υποτίθεται ότι προασπίζεται. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική για την αγορά απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η ανεργία τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 10,8%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, ενώ για τον Αύγουστο αναμένεται περαιτέρω μείωση.
Μέσα σε 4 χρόνια σχεδόν 400.000 πολίτες βρήκαν εργασία, ενώ πολλοί κλάδοι της οικονομίας αδυνατούν να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε φέτος δύο φορές και έχει φτάσει τα 780 ευρώ μηνιαίως από 650 το 2019, ενώ επίκειται νέα αναπροσαρμογή τον Απρίλιο του 2024. Η Ελλάδα έχει τον 10ο υψηλότερο βασικό μισθό μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη 13η θέση του 2019.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι 585.000, δηλαδή κατά 60.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2021, καθώς έχουν μεταβεί σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Οι μέσες αμοιβές το 2022 αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σχέση με το 2019 και η ανοδική τάση συνεχίζεται περιορίζοντας τις απώλειες του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού. Καμία σχέση με τις αμοιβές των 300 ευρώ την περίοδο Τσίπρα, όταν μετά το δημοψήφισμα του 2015 κατέρρευσαν το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία.
Ο κόσμος της εργασίας βλέπει συνολικά βελτίωση στην αγορά και αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία αλλά αποτέλεσμα πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων έχει μειωθεί, οι επενδύσεις αυξάνονται δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ η πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται να προσελκύσει νέα κεφάλαια.
Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η κατάσταση στα εργασιακά είναι ειδυλλιακή, η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη σε εισοδήματα και υπηρεσίες κοινωνικού κράτους είναι μεγάλη, όμως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με συνθήματα που θυμίζουν δεκαετία του ’80.
Οι εργασιακές συνθήκες βελτιώνονται όσο η οικονομία αναπτύσσεται, οι μισθοί ανεβαίνουν μέσω της τόνωσης της ζήτησης στην αγορά εργασίας και της μείωσης της ανεργίας.
Η επαναφορά των τριετών αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση, αρκεί να μην επιστρέψει η χώρα σε συνθήκες ύφεσης και επενδυτικής στασιμότητας. Γιατί και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού και λίγους μήνες αργότερα υπέγραφε Μνημόνιο σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας.