Από τη μια, υπάρχει μια συγκροτημένη και κοστολογημένη πολιτική, η οποία αφού διασφάλισε την εθνική ασφάλεια, ανέταξε την οικονομία και την έθεσε σε αδιαμφισβήτητη αναπτυξιακή τροχιά, τώρα επιδιώκει ουσιαστικά την επανίδρυση του κράτους, την οποία εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής πριν από σχεδόν 20 χρόνια, αλλά ουδέποτε την κατάφερε.
Από την άλλη, εξακολουθεί να υπάρχει η λογική του «χύμα» και του «πάρε». Οι σκόρπιες σκέψεις, χωρίς εσωτερική συνοχή, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, και χωρίς να πατάνε στην πραγματικότητα. Ετσι «πετάγονται» π.χ. ταξίματα για περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους και με σχεδόν διπλάσιο μισθό. Πώς; Ετσι…
Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι «ένα σωστά προσδιορισμένο πρόβλημα έχει λυθεί κατά 50%». Η αντιπολίτευση σε όλες τις εκδοχές της, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να είναι πιο σοβαρό, δεν έχει προσδιορίσει ακόμα το πρόβλημα. Δεν δείχνει ότι έχει καταλάβει ποιο ακριβώς πρόβλημα πρέπει να λύσει. Ε, πώς θα το λύσει; Με «ζαριές» ή με «τουφεκιές στον αέρα»;
Η κυβέρνηση, που εκφράζει την πιο συγκροτημένη και αποτελεσματική λογική, παρά τα λάθη και τις αβελτηρίες της, κέρδισε σε τρεις διαδοχικές εθνικές κάλπες, ενισχύοντας τις δυνάμεις της. Κι όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρά το τέρας της ακρίβειας που αντιμετωπίζει και παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχει ψηφίσει, αντέχει. Και αντέχει σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ποσοστό της να είναι αρκετά μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Δεν είναι Μωυσής ο Κ. Μητσοτάκης. Είναι ένας άνθρωπος που έχει προσδιορίσει το πρόβλημα κι όπως αποδεικνύεται έχει και τις λύσεις. Με λάθη, με κενά, με καθυστερήσεις, με ανακολουθίες. Αλλά έχει μια συμπαγή πολιτική, η οποία οδηγεί σε μια ασφαλή χώρα, με ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες, με οικονομική σταθερότητα και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Μια πολιτική που αντιλαμβάνεται εγκαίρως τις «φωνές του μέλλοντος» κι έτσι αξιοποιεί την ψηφιοποίηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, κάνοντας ευκολότερη και καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών. Και ίσως, πάνω απ’ όλα, έχει βάλει την υπογραφή του κάτω από το πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Δείχνοντας να καταλαβαίνει ότι «το κράτος είναι φτιαγμένο για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το κράτος». Οι ευάλωτοι της κοινωνίας, αλλά και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, το ένιωσαν στη διάρκεια της πανδημίας, της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, η οποία προκάλεσε κρίση πληθωρισμού και ακρίβειας.
Η «άλλη» λογική συνεχίζει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Και μάλιστα ασύντακτες. Κάτι σαν «γιουρούσι». Να μην μπορεί να απαγκιστρωθεί από το λαϊκισμό και τις σκουριασμένες συνδικαλιστικές και συντεχνιακές νοοτροπίες. Με αποτέλεσμα άλλοτε να εμφανίζεται σαν υπερασπιστής της φοροδιαφυγής κι άλλοτε σαν προστάτης ενός εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο π.χ. έπαθε την πανωλεθρία της PISA.
Ο θρυμματισμός της αντιπολίτευσης δεν προέκυψε γιατί «λείπει η ηγετική φυσιογνωμία» η οποία θα συνένωνε δυνάμεις. Το κενό αντιπολίτευσης που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει οφείλεται στην έλλειψη συγκροτημένης και ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι όσο υπάρχει αυτό, με σταθερή γαρνιτούρα την κινδυνολογία και την καταστροφολογία, θα συνεχίζουν να αναρωτιούνται «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;».
ΑΙΧΜΗ
ΠΟΙΝΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ
Ωρυόταν από κάτω ο Π. Πολάκης κραυγάζοντας κάτι ακατάληπτα περί «ακροδεξιού», όταν ο Γ. Φλωρίδης, από το βήμα της Βουλής, έκανε τη νεκροψία των Ποινικών Κωδίκων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ εν μια νυκτί και με τη Βουλή ουσιαστικά κλειστή.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το ποιος έχει ακροδεξιά χαρακτηριστικά εναπόκειται στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι έχουν μιλήσει. Ομως αυτό που ενόχλησε τον Π. Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Ψηφίστηκαν σε ένα βράδυ 1.100 άρθρα, τα οποία στην πλειονότητά τους αποφυλάκιζαν ή αθώωναν βαρυποινίτες και οικονομικά ισχυρούς παράγοντες του σκότους. Είναι αυτό που είχε πει ο τότε καρατομηθείς υπ. Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, ο οποίος είχε κάνει λόγο για ακραία εκδοχή διαπλοκής της τότε κυβέρνησης με την ολιγαρχία.
Και ήρθε η ίδια η ζωή να το επιβεβαιώσει. Γέμισε η κοινωνία αποφυλακισμένους ποινικούς, εμπεδώθηκε το αίσθημα ατιμωρησίας και τα θύματα, οι αδύναμοι τούτου του κόσμου, που αισθάνονται τη Δικαιοσύνη ως το έσχατο καταφύγιό τους, να μείνουν ξεκρέμαστοι και με την απορία αν υπάρχει Δικαιοσύνη στη χώρα.
Οι Π.Κ. αλλάζουν πάλι. Η δωροδοκία π.χ.-και η ενεργητική και η παθητική-γίνεται ξανά κακούργημα από πλημμέλημα, που το έκαναν ο Μ. Καλογήρου και η υπόλοιπη παρέα του Α. Τσίπρα. Ωστόσο, δεν πρόκειται να διαγραφεί από τη συλλογική συνείδηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της «Αριστεράς», τάχθηκε με την ολιγαρχία σε βάρος των απλών πολιτών.
«Εκρηξη» Μητσοτάκη…
Η πρωτοφανής άρνηση των 6 διμοιριών των ΜΑΤ να πάνε στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας για τον αγώνα Παναθηναϊκού-Μακάμπι Χάιφα προκάλεσε, όπως μαθαίνω, μεγάλες αναταράξεις στην Κατεχάκη μεταξύ πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και συγκρούσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών. Τα μαντάτα έφτασαν γρήγορα στο Μ. Μαξίμου, όπου ήχησε συναγερμός. Κι από κει πήγαν και στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης συμμετέχοντας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «έκρηξη» του πρωθυπουργού.
Κινήθηκαν, έτσι, γη και ουρανός ώστε να μεταπεισθούν τα ΜΑΤ και να πάνε τελικά στο γήπεδο, για να υπάρξει κανονική φύλαξη. Και μάλιστα σε έναν υψηλού κινδύνου αγώνα, καθώς η Μακάμπι είναι ισραηλινή ομάδα, την ακολουθούν περίπου 800 οπαδοί της, ενώ οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν σηκώσει πανό υπέρ της Παλαιστίνης…
…Και αναστάτωση στην Κατεχάκη
…Το πρωτοφανές πρόβλημα που παρουσιάστηκε -αστυνομικοί να αρνούνται να πάνε στη δουλειά τους- μπορεί να αντιμετωπίστηκε, ωστόσο το θέμα δεν φαίνεται να έχει λυθεί. Καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Γ. Οικονόμου ζήτησε την απόταξη των περίπου 150 ανδρών των ΜΑΤ που αρνήθηκαν να πάνε στο γήπεδο. Υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις ώστε να ανακληθεί η απόφαση του υπουργού.
Ομως, όπως λένε αστυνομικές πηγές, ακόμα κι αν δεν ισχύσει η δραστική απόφαση του Γ. Οικονόμου, φαίνεται ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις της ηγεσίας και μεγάλου μέρους του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η οποία πιστώνεται την άμεση σύλληψη του 18χρονου στου Ρέντη και την εξάρθρωση εγκληματικών συμμοριών, αλλά ελέγχεται -όπως λένε- για πράξεις και παραλήψεις οι οποίες έχουν βαρύνει πολύ το κλίμα στην Κατεχάκη και όχι μόνο.
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Γιατί απορείτε που η «μαντάμ» με τους 6 οίκους ανοχής και ετήσια έσοδα 120.000 ευρώ δήλωνε εισόδημα 600 ευρώ το μήνα και έπαιρνε και… επίδομα;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Πάει για τρία στα τρία ο Κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες; Και Φρ. Μπελέρη και αύξηση των χρημάτων για το Μεταναστευτικό και εξαίρεση των εξοπλιστικών δαπανών από το έλλειμμα;
ΑΠΟΡΙΕΣ-3
Αληθεύει ότι μετά και το χθεσινό πρόστιμο-μαμούθ 2.000.000 ευρώ στην εταιρία Κωτσόβολος, στην κυβέρνηση ονομάζουν τον Κ. Σκρέκα «ο εξολοθρευτής»;