Επί υπαρκτού σοσιαλισμού, πολλοί χαρακτήριζαν τη Βουλγαρία «16η Σοβιετική Δημοκρατία», αλλά εδώ και χρόνια είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οσο ρωσόφιλα αισθήματα κι αν τρέφει σημαντική μερίδα του πληθυσμού -με εκφραστές το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την εθνικιστική Δεξιά-, ο νέος δήμαρχος, Βασίλ Τερζίεφ, έκρινε πως έφτασε η στιγμή να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση.
Ετσι, από την Τρίτη, συνεργεία του Δήμου της Σόφιας έπιασαν δουλειά για την αποσυναρμολόγηση του γιγάντιου συμπλέγματος των 45 μέτρων που αναπαριστά έναν Σοβιετικό στρατιώτη με αυτόματο, μία γυναίκα, ένα παιδί κι έναν εργάτη. Ανεγέρθηκε το 1954 για τη 10η επέτειο της εισόδου του «Κόκκινου Στρατού» στην τότε φασιστική Βουλγαρία, η οποία μεταβλήθηκε επί Ψυχρού Πολέμου στο πιστότερο μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Με την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την κατεδάφιση ή έστω απομάκρυνση του σοβιετικού μνημείου, ενός από τα 4.000 που υπήρχαν στην Ανατολική Ευρώπη (σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα). Χρειάστηκε, όμως, να περάσει ακριβώς μία γενιά προκειμένου να αμβλυνθούν κάπως τα φιλορωσικά αισθήματα των Βουλγάρων και οι οπαδοί της διατήρησης του μνημείου να περιοριστούν στο 30%-35%.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Οι νεότερες γενιές προτιμούν να στολίζουν τη βάση του με γκράφιτι, κατά κανόνα στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. Γύρω από την πλατεία υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ βάσει του χρονοδιαγράμματος το μνημείο θα έχει απομακρυνθεί έως την Πρωτοχρονιά. Τελικά, το κύριο τοπόσημο της σοβιετο-ρωσικής επιρροής στη Βουλγαρία θα πάει κυριολεκτικά στο μουσείο της Ιστορίας. Ο ψυχικός δεσμός των δύο λαών είναι μια άλλη ιστορία…