Η Βρετανία γιόρτασε τη μακροβιότερη βασίλισσά της με εντυπωσιακές εκδηλώσεις, που εμπεριείχαν και δόσεις υπερβολής – αναμενόμενο, αφού ο κόσμος ήθελε να διασκεδάσει μετά από δύο χρόνια περιορισμών. Πού ήταν, όμως, η βασίλισσα; Οι περισσότερες εκδηλώσεις έγιναν για εκείνη χωρίς εκείνη, με παρόντα τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Η 96χρονη βασίλισσα Ελισάβετ δεν αντέχει την ορθοστασία και την πολύωρη συμμετοχή σε εκδηλώσεις με κόσμο. Τα χρόνια και η απώλεια του συζύγου της, Φιλίππου, τη βάρυναν. Εδώ και πολύ καιρό έχει αναθέσει τα περισσότερα από τα βασιλικά καθήκοντα στον γιο της, Κάρολο, το διάδοχο του θρόνου, όμως την τελευταία διετία ουσιαστικά διατηρεί απλώς τον τίτλο, ικανοποιώντας ένα μεγάλο τμήμα των Βρετανών που τη θέλει βασίλισσά του.
Το 1977, τη χρονιά του Ασημένιου Ιωβηλαίου της, η Ελισάβετ επισκέφθηκε 36 κομητείες του Ηνωμένου Βασιλείου και 9 χώρες της Κοινοπολιτείας για να βρεθεί κοντά στο λαό της. Από το 2012, έχει σταματήσει τα μακρινά ταξίδια και τα έχει αναθέσει στα άλλα μέλη της οικογένειας – κυρίως στον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά και στον εγγονό της, Ουίλιαμ.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Το Πλατινένιο Ιωβηλαίο ήταν κατά κάποιο τρόπο ένας αποχαιρετισμός της βασίλισσας στο λαό. Δεν αναμένεται επίσημη ανακοίνωση, ούτε θεσμική αλλαγή. Είναι απίθανο, όμως, για τη βασίλισσα να μετάσχει σε εκδηλώσεις στο μέλλον και να συνεχίσει να εκτελεί δημόσια καθήκοντα.
Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, ύστερα από επτά δεκαετίες, η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επιλέξει μια σιωπηρή «συνταξιοδότηση» κι έχει αναθέσει στον πρίγκιπα Κάρολο την εκπροσώπηση του Μπάκιγχαμ.
Ο Κάρολος ήταν εκείνος που διάβασε την ομιλία της βασίλισσας κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου και στο θρόνο της Ελισάβετ τοποθετήθηκε το στέμμα της. Ο χαιρετισμός που απηύθυνε στο πλήθος από το «βασιλικό μπαλκόνι» την πρώτη ημέρα των τετραήμερων εκδηλώσεων του Ιωβηλαίου ήταν παραπάνω από συμβολικός.