Τα παραδείγματα πολλά για τους «κροίσους δραχμιστές» και ακόμη δεν έχουμε αντικρίσει παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η Εξεταστική για το 2015 θα μπορούσε να γίνει, όχι για να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, όταν όλα τα αδικήματα είχαν παραγραφεί λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που είχαν μεσολαβήσει, αλλά για να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι ήθελαν, με το αζημίωτο πάντα, να «γίνουν μπάχαλο όλα».
Μία βασική παράμετρος στις οικονομικές εξελίξεις εκείνης της τραγικής περιόδου που δεν έχει αναδειχθεί καταλλήλως ήταν το πώς οργανώθηκε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ποιοι αποφάσισαν να εξαφανίσουν το Δημόσιο και τους Ελληνες μικρομετόχους υπέρ των συμφερόντων των ξένων funds.
Τα θυμηθήκαμε αυτά μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών ότι σκοπεύει να επαναφέρει τα bonus στον τραπεζικό τομέα από το 2023, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθημερινώς προσβάλλει τη χώρα».
Για να δούμε λοιπόν ποιος πραγματικά προσέβαλε τη χώρα και κυρίως ποιος τη ζημίωσε λειτουργώντας για λογαριασμός των «αρπακτικών» των αγορών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, που ανέλυσε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τσίπρα στον τραπεζικό τομέα, σημειώθηκαν οι ακόλουθες εξελίξεις:
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Πρώτον, οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 160,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014 στα 136,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Σήμερα οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 178,2 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2010.
Δεύτερον, τα «κόκκινα» δάνεια, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των 107 δισ. ευρώ.Η κυβέρνηση τα παρέλαβε στα 75,3 δισ. ευρώ, ή στο 43,6% του συνόλου των δανείων, στο ποσοστό δηλαδή που ήταν και στο τέλος του 2014, ενώ σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνονται στα 18,4 δισ. ευρώ ή στο 12,8% του συνόλου των δανείων, που το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, το 2010.
Τρίτον, η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων και τροποποίησε -επί το δυσμενέστερον- τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αξία των μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο κατέρρευσε από τα 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 στα 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.
Δηλαδή με την ανακεφαλαιοποίηση Τσίπρα το Δημόσιο έχασε 10 δισεκατομμύρια ευρώ και οι τράπεζες, για τις οποίες κόπτεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρασαν στον έλεγχο funds που αγόρασαν τις μετοχές σε τιμές ξεπουλήματος.
Για αυτό και θα έπρεπε να είχε γίνει η πολιτική διερεύνηση των όσων τραγικών όσο και επιζήμιων για την οικονομία συνέβησαν το 2015. Ειδάλλως αυτοί που χάρισαν το τραπεζικό σύστημα στα «γεράκια» παριστάνουν τώρα τις αθώες περιστερές, καταγγέλλοντας ανύπαρκτα σκάνδαλα.