Οι κάποιας ηλικίας και άνω έχουν σίγουρα φωτογραφίες από Χριστούγεννα στο Μινιόν. Με τον γνωστό άγνωστο Αγιο Βασίλη των παιδικών μας χρόνων και τη χαμογελαστή Χιονάτη σταθερά στο πλάι του να κάθονται υπομονετικά για να φωτογραφηθούν με τα χιλιάδες πιτσιρίκια που κατέφθαναν με τους γονείς τους τις μέρες των γιορτών.
Η επίσκεψη στο Μινιόν ήταν, χωρίς υπερβολές, ένα γεγονός που λάμβανε κοσμοϊστορικές διαστάσεις στο μικρόκοσμο των οικογενειών της εποχής. Είτε επρόκειτο για αγορά σχολικής ποδιάς πριν την έναρξη των σχολείων είτε για… εκδρομή, για να χαζέψουν οι Αθηναίοι τις υπερσύγχρονες «κινούμενες» βιτρίνες και τα πιο μοντέρνα παιχνίδια που είχαν δει έως τότε τα παιδικά μάτια. Το Μινιόν ήταν το mall πριν από τα mall, το πολυκατάστημα πριν από τα πολυκαταστήματα που θα επελαύναν τις επόμενες δεκαετίες.
Ηταν ταυτόχρονα ένα κτίριο, που μαζί με άλλα εμβληματικά της πέριξ περιοχής, το φαρμακείο του Μπακάκου, τον Κλαουδάτο, τον Κατράντζο, τον Δραγώνα, συνέθεταν την πιο ανθηρή και γεμάτη προσδοκίες για το μέλλον περίοδο του ελληνικού λιανεμπορίου.
Ο εμπρησμός του Μινιόν και του Κατράντζου από μια τρομοκρατική οργάνωση-«φάντασμα» τον Δεκέμβριο του 1980 ήταν η αρχή του τέλους. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αρχή.
Η σύνθεση του Τασούλα
Το κτίριο, μετά από διάφορες περιπέτειες και μετά από δεκαετίες πλήρους ερήμωσης, βρίσκεται εδώ και καιρό στα χέρια ελληνικής εταιρίας διαχείρισης ακινήτων και η σταδιακή ανάπλασή του γεννά μεγάλες προσδοκίες.
Θα επιστρέψει ως ένα βιοκλιματικό, πολλαπλών χρήσεων κτίριο, που θα φιλοξενεί εμπορικές λειτουργίες αλλά και κατοικίες.
Θα πείτε, είναι τόσο σημαντικό γεγονός η αναγέννηση του πρώην Μινιόν; Ναι, γιατί αφορά το κέντρο της πρωτεύουσας και αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού για την αναγέννηση της Αθήνας. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του εργοταξίου σηματοδοτεί τη βούληση και κυρίως το σχέδιο της ελληνικής Πολιτείας να επανέλθει η ζωή στην περιοχή.
Δεν είναι μόνο το Μινιόν. Είναι η βίλα Κλωναρίδη, είναι το σπίτι της Κάλλας, είναι η διάσωση του Ιντεάλ, είναι το νέο Αρσάκειο του Τσίλλερ, το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, το διατηρητέο της Βουλής στη Φιλελλήνων, αλλά και το τριώροφο των Χαυτείων.
Είναι πολλές αναγεννήσεις μαζί που προσδίδουν αισθητική, αξία και προοπτική στην καρδιά της Αθήνας, και κατ’ επέκταση στην καρδιά της χώρας. Διότι το κτιριακό απόθεμα μιας πόλης δεν είναι μόνο πέτρες και άδεια κελύφη. Είναι το ιστορικό αποτύπωμα των γενιών που πέρασαν και η γέφυρα για να περπατήσουν πάνω της οι γενιές που έρχονται.