Oμως τώρα, που η οικονομία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και ο τουρισμός αναζητεί τα επόμενα βήματά του, μετά το κραχ της πανδημίας και τις περιπέτειες της μνημονιακής περιόδου, πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα απαντά σε ένα βασικό ερώτημα: Τι τουρισμό θέλουμε;
Οι διεθνείς μετακινήσεις αυξάνονται με ασύλληπτους ρυθμούς, ενώ η Ελλάδα έχει αποκτήσει μία καλή εικόνα σε ό,τι αφορά το κόστος διαμονής, τη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας και, βέβαια, τα αξιοθέατά της. Ομως το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να εκσυγχρονισθεί, να μπουν κανόνες ώστε το τελικό προϊόν να μη φθαρεί, όχι μόνο λόγω τιμών, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως η πολεοδομική ασυδοσία, οι αυθαιρεσίες και η πλήρης εμπορευματοποίηση, παράγοντες που τελικώς απωθούν τους ξένους επισκέπτες.
Η χώρα μας έχει τις βάσεις να γίνει τουριστικός προορισμός 12μηνης διάρκειας, αρκεί να γίνουν βασικά έργα υποδομών, όπως η λειτουργία δικτύου για γρήγορο Ιντερνετ, που αποτελεί το κύριο κριτήριο για την έλευση των ψηφιακών νομάδων, αλλά και η βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα.
Η έκρηξη του Airbnb στην Αθήνα και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις διαμορφώνει νέα δεδομένα στον κλάδο και δημιουργεί την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο για βιώσιμο τουρισμό, αλλά και με μέριμνα για τους μόνιμους κατοίκους.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο τουρισμός μας πάει καλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα έσοδα στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019, όμως χρειάζεται δουλειά προκειμένου να μη χαθεί η θετική δυναμική. Και κυρίως απαιτούνται παρεμβάσεις, καθώς οι τιμές στην ακτοπλοΐα έχουν ξεφύγει και οι διακοπές για τη μέση οικογένεια στα νησιά έχουν καταστεί σχεδόν απαγορευτικές. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το πρόβλημα και αναμένουμε λύσεις προκειμένου να εκλογικευθούν οι τιμές των εισιτηρίων.
Για αυτό απαιτείται συνολικά ένα σχέδιο για έναν βιώσιμο τουρισμό, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προσφέρει υπηρεσίες σε τιμές ανταγωνιστικές και θα απασχολεί εργαζομένους με αξιοπρεπείς αποδοχές.
Ο κλάδος του τουρισμού προσφέρει σημαντικές ανάσες στην εθνική οικονομία και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ας ερωτηθούν και οι επιχειρηματίες της Μυκόνου, που φέτος βλέπουν μειωμένο τον αριθμό των επισκεπτών στο νησί τους, και ας προβληματισθούν για τους λόγους. Το ίδιο, βέβαια, πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι του τουρισμού σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, που είχαν «ζηλέψει» από το «πρότυπο» της Μυκόνου και επιχειρούν να το μιμηθούν.