ΠΡΟΦΑΝΩΣ και υπάρχουν προβλήματα. Το κορυφαίο ζήτημα της ακρίβειας, η Υγεία, η Παιδεία, η ασφάλεια, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ο γάμος των ομοφύλων και πολλά ακόμα.
ΠΟΙΟ ήταν, όμως, το κριτήριο των ψηφοφόρων; Γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα εντός και εκτός Ελλάδας, που αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έριξε ψήφο «ό,τι να ’ναι».
ΑΣ αρχίσουμε με το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Στην Κύπρο, ο 25χρονος Φειδίας Παναγιώτου, ένας influencer, youtuber, tiktoker με εκατομμύρια ακολούθους στα κοινωνικά δίκτυα, κατέβηκε στις ευρωεκλογές και βγήκε -μόνος του- τρίτο κόμμα πίσω από το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.
ΜΠΟΡΕΙ να είναι η αποκάλυψη της δεκαετίας και να κάνει επιτυχημένη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Για την ώρα, όμως, δηλώνει πως δεν έχει ιδέα από πολιτική και πως θα μάθει.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΗΝ ίδια ώρα, πρώτος σε ψήφους στην Ελληνική Λύση, που εκτίναξε τα ποσοστά της και κατάφερε να βγει δεύτερη στη Βόρεια Ελλάδα, εξελέγη ο Μανώλης Φραγκούλης. Σημειωτέον πως πρόκειται για τη δεύτερη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΤΗΝ ίδια ώρα, όμως, χιλιάδες πολίτες έστελναν συγχαρητήρια στα κοινωνικά δίκτυα και στο τηλέφωνο του Φραγκούλη Φράγκου. Μάλιστα, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση και να ενημερώσει τους ψηφοφόρους πως δεν ήταν υποψήφιος με κανένα κόμμα!
ΠΑΛΙ, στην Ελληνική Λύση, δεύτερη βγήκε η 76χρονη κτηνοτρόφος Γαλάτω Αλεξανδράκη. Η γυναίκα ούτε προεκλογική εκστρατεία έκανε ούτε, βέβαια, περίμενε να εκλεγεί. Αλλά έλα που ήταν πρώτη, λόγω αλφαβητικής σειράς στο ψηφοδέλτιο του Βελόπουλου. Ε, αυτό ήταν αρκετό για να τη στείλουν οι ψηφοφόροι στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΤΑ παραπάνω παραδείγματα αποτελούν προϊόν της αντισυστημικής ψήφου. Ναι, εκείνων που υποτίθεται πως δεν τους «ψεκάζει» κανείς, πως ξέρουν την πραγματικότητα πίσω από το «στημένο πολιτικό παιχνίδι», πως θέλουν να «αλλάξουν» τα πράγματα.
ΚΑΙ επειδή υπάρχει το αντεπιχείρημα για τους επώνυμους που ψηφίστηκαν και εξελέγησαν με τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι το ίδιο. Γιατί, τουλάχιστον, αυτούς οι ψηφοφόροι τούς επέλεξαν συνειδητά. Και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές ήταν και ανώνυμοι, αλλά και επώνυμοι.
ΟΠΟΤΕ, πέρα από τις αναλύσεις για ψήφο διαμαρτυρίας και όλα τα πολλά και σοβαρά, που προφανώς ισχύουν ως έναν βαθμό, δυστυχώς παρατηρείται πως το φαινόμενο της ψήφου «ό,τι να ’ναι» αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Και να δούμε τι άλλο θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια.