«Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», είναι το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης στην οποία θα μιλήσουν ο Διονύσης Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Εφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά και ο Μανώλης Χριστουδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ.
Από το κεντρικό ζητούμενο της εκδήλωσης προκύπτει ήδη ένα πρώτο συμπέρασμα. Για να αναζητείται το πρόσωπο που μπορεί να κοντράρει τον πρωθυπουργό, οι τωρινοί πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν συγκαταλέγονται στους υποψήφιους μαχητές. Μεταξύ μας δεν χρειάζεται και πολλή συζήτηση για αυτό. Στο ερώτημα των δημοσκοπήσεων για την καταλληλότητα πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης λαμβάνει 40% και οι Ανδρουλάκης και Κασσελάκης μοιράζονται από 6%-7%. Είναι εμπεδωμένο στην κοινή γνώμη ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν διαθέτουν πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από την κοινή παρουσία στελεχών από τα τρία διαφορετικά κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς είναι ότι η μάχη κατά μόνας έχει χαθεί οριστικά και αναζητείται λύση εκ των ενόντων.
Πάλι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εάν αθροίσουμε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με το σκάρτο 3% της Νέας Αριστεράς, δεν θα συγκεντρωθούν δυνάμεις πάνω από 28%, όταν η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας εκτιμάται κοντά στο 38%. Τα κουκιά δεν φτάνουν, ενώ για να υπάρξει σύμπραξη της Κεντροαριστεράς πρέπει να προηγηθεί η αποχώρηση των τωρινών προέδρων από τα ηνία των κομμάτων. Να φύγουν δηλαδή οι Ανδρουλάκης, Κασσελάκης και Χαρίτσης και να βρεθεί ο εκλεκτός της συμμαχίας.
Μένει ώσπου να φύγει…
Κάποιοι επαναφέρουν τη «λύση» Τσίπρα. Μα, ο Τσίπρας δεν ήταν αυτός που έχασε από τον Μητσοτάκη σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2019 και σε άλλες δύο πέρυσι, αποχωρώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17%; Μεταξύ μας πάλι, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ιδανικό για το Μαξίμου, θα έστελνε όλους τους αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία.
Πού λοιπόν βρίσκεται το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς; Στα ποσοστά, στα πρόσωπα ή στον Τσίπρα; Η απάντηση δίδεται με το ερώτημα της εκδήλωσης. Ο Μητσοτάκης είναι το βασικό πρόβλημα του «χώρου» της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός συνδυάζει χαρακτηριστικά άριστου τεχνοκράτη, όπως προκύπτει από τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στην οικονομία, αλλά και ικανού πολιτικού, όπως φαίνεται από τις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες και την παρουσία του στην Ευρώπη.
Απέναντί του ο Μητσοτάκης έχει τον Ανδρουλάκη, που λειτουργεί ως πρόεδρος προερχόμενος από τον κομματικό σωλήνα, και τον Κασσελάκη, που ανεβαίνει στα τρακτέρ «Στάλιν», χωρίς άλλα σχόλια. Για αυτό και οι σύντροφοι ξεφυσούν για να βρουν τον «αντι-Μητσοτάκη». Βλέπουν στο γήπεδο την ομάδα να χάνει με 20 μονάδες διαφορά, γυρίζουν το βλέμμα τους στον πάγκο και τραβούν τα μαλλιά τους από την απόγνωση.
Η δημοφιλία Τσιόδρα
Ιδιαίτερα δημοφιλής αποδείχθηκε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, αν κρίνουμε από τις παρουσίες των επισήμων και το πλήθος του κόσμου που προσήλθε προχθές στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του βιβλίου του για την «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. «Βλέπω περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς εδώ από ό,τι στις ομιλίες μου στη Βουλή», είπε χαριτολογώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ουσιαστικά έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας για τις ευρωεκλογές στον κ. Τσιόδρα ευχόμενος καλή πορεία στις νέες του προσπάθειες. Παρών στην εκδήλωση και ο νεοκλεγείς πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος γνώριζε τον συγγραφέα και την περίοδο κατά την οποία και οι δύο δημοσιογραφούσαν. Τους ρωτήσαμε εάν ποτέ είχαν συνυπογράψει ρεπορτάζ, αλλά αυτό δεν είχε συμβεί, ο Δημήτρης Τσιόδρας είχε διαδεχθεί τον Θοδωρή Ρουσόπουλο στη θέση του βασικού πολιτικού ρεπόρτερ σε Mega και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Εκεί και ο Γιάννης Βλαστάρης, κεντρικός λογογράφος των ομιλιών του πρωθυπουργού, που χαμογελούσε βλέποντας ένα δικό του «παιδί» να προχωρά στα επόμενα βήματά του, καθώς ως διευθυντής της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» είχε τον Τσιόδρα στο επιτελείο των συντακτών του.