Εξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και δυόμισι χρόνια μετά την έξοδο από την Ε.Ε., οι συνέπειες είναι πλέον ορατές, αν και οι υποστηρικτές του Brexit τα βλέπουν όλα με ροζ γυαλιά. Ο πρώην διαπραγματευτής για την έξοδο της Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, απέρριψε την αρνητική κριτική για την κατάσταση στη χώρα, ελέω Brexit, τονίζοντας ότι όσοι παρουσιάζουν αυτή την εικόνα είναι προκατειλημμένοι.
Ο ίδιος δεν πτοείται από την ακρίβεια, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τα προβλήματα στο εμπόριο, τις ουρές στα αεροδρόμια και τις απεργίες. «Δεν φταίει το Brexit για όλα αυτά», είναι η απάντηση των υπέρμαχων της εξόδου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί έχουν μετανιώσει για την αποχώρηση της χώρας από την Ενωση, που έχει καταστήσει το διεθνές εμπόριο της χώρας ακριβότερο, έχει διογκώσει τα προβλήματα στην προμήθεια πρώτων υλών παγκοσμίως κι έχει αυξήσει τη γραφειοκρατία, αλλά και τις καθυστερήσεις στις εισόδους και εξόδους της χώρας.
H «κομμουνιστική απειλή» στις ΗΠΑ
Νέα έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου του 2021 και Ιανουαρίου του 2022, για το πώς αντιλαμβάνονται και βιώνουν το Brexit οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγει στο συμπέρασμα πως όλοι αυτοί οι πολίτες θεωρούν το Brexit «ανοιχτή πληγή». Οι άνθρωποι αυτοί που επέλεξαν εδώ και χρόνια τη Βρετανία ως μόνιμο τόπο διαμονής τους, δηλώνουν ότι αισθάνονται «προδομένοι και αδικημένοι». Το 89% εξ αυτών δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραματικά η εικόνα που είχε για τη Βρετανία, ενώ αισθάνονται πια ως ξένοι στη χώρα.
Την ώρα που δημοσιεύονται τα συμπεράσματα της έρευνας με αφορμή την «επέτειο» του δημοψηφίσματος, η Βρετανία έχει βυθιστεί στο χάος των απεργιών (σιδηρόδρομοι και προσωπικό στα αεροδρόμια), καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις αντίστοιχες του αυξανόμενου πληθωρισμού.