Ενας παράγοντας του δήμου προσπαθεί να εξηγήσει, «όχι στην Πεντέλη…» προλαβαίνει να πει, για να τον διακόψει ο κ. Τσίπρας που ήθελε μεγάλο νούμερο: «Δεν μιλώ για την Πεντέλη, συνολικά κάηκαν διακόσια σπίτια;», ξαναρωτά, για να λάβει ολοκληρωμένη απάντηση από τον ίδιο τοπικό παράγοντα:
«Στην Πεντέλη κάηκαν 3-4 και στο Ντράφι άλλα 3-4». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε αμίλητος, η απάντηση δεν τον ικανοποίησε. Γενικώς στον ΣΥΡΙΖΑ, ελλείψει εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, επενδύουν στην καταστροφολογία, ενώ ειδικά για το θέμα των πυρκαγιών, που κουβαλούν τις πολιτικές ευθύνες για την τραγική διαχείριση της φονικής φωτιάς στο Μάτι, βάλλουν διαρκώς κατά της κυβέρνησης, ακόμα κι αν το μέγεθος των ζημιών είναι υποπολλαπλάσιο των δικών τους «εκτιμήσεων».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στη φωτιά της Πεντέλης, κάτοικοι αλλά και ειδικοί, όπως ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, επισήμαναν ότι οι κρατικές δυνάμεις λειτούργησαν με ταχύτητα και συντονισμό, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από μία δύσβατη περιοχή λίγες ώρες πριν δύσει ο ήλιος, ώστε τα εναέρια μέσα να μην μπορούν να επιχειρούν και ήδη το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ερευνά το ενδεχόμενο εμπρησμού. Η φωτιά έσβησε σε 24 ώρες, καταστροφές υπήρξαν, αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα. Η δήλωση συγγενούς θύματος στο Μάτι ότι «ευτυχώς τώρα δεν άνοιξε μύτη με το 112 και τις συνεχείς ενημερώσεις, όταν πριν από 4 χρόνια χάθηκε κόσμος, επειδή δεν υπήρχε η παραμικρή ενημέρωση», αποτυπώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κρατικό μηχανισμό για να σωθούν ζωές και περιουσίες.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που δέχεται αυστηρή κριτική από την αντιπολίτευση, δουλεύει ακατάπαυστα για να οργανώσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο και ήδη για φέτος έχει φροντίσει να αυξηθεί σημαντικά ο στόλος των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής. Απομένουν πολλά να γίνουν, υπάρχουν οργανωτικές αδυναμίες, ενώ το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης είναι θηριώδες, αλλά οι βάσεις έχουν μπει. Πυρκαγιές έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε, το σημαντικό είναι να ενισχυθεί η πρόληψη, να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές και το κράτος να στέκεται δίπλα στον πολίτη όχι μόνο στην κατάσβεση, αλλά και στην αποκατάσταση των περιοχών.
Αυτές τις ημέρες όλη η Μεσόγειος φλέγεται, σε Ισπανία και Πορτογαλία θρηνούν χιλιάδες νεκρούς από τους καύσωνες, αλλά καμία αντιπολίτευση δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του Σάντσεθ ή του Κόστα γιατί δεν έλαβαν εγκαίρως μέτρα. Η παραφωνία του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις καταστροφές στην Πεντέλη είναι μοναδική στην Ευρώπη. Οσο για τον κ. Τσίπρα που μιλάει για έλλειψη ενσυναίσθησης του κ. Μητσοτάκη επειδή τόλμησε να χαμογελάσει στην Πεντέλη, όλοι θυμόμαστε ότι οι υπουργοί του πριν από 4 χρόνια έψαχναν και δεν έβρισκαν λάθη στο Μάτι.
Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Ξέρουν ότι γίνεται μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, βλέπουν ότι απαιτούνται ακόμη πολλά για να αποκτήσουμε πλήρη αντιπυρική θωράκιση και προσδοκούν ότι το κράτος έχει πάρει τα μαθήματά του και από τις φονικές πυρκαγιές του 2018 και από την περυσινή λαίλαπα στη Βόρεια Εύβοια. Αντί ο κ. Τσίπρας να μετρά καμένα σπίτια στην Πεντέλη, ας αναρωτηθεί καλύτερα γιατί στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες εμπιστεύονται με μεγάλη διαφορά τον Μητσοτάκη στη διαχείριση των μεγάλων εθνικών προβλημάτων. Εκεί θα βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που πραγματικά τον απασχολούν.