Τελευταία παραδείγματα, η σύλληψη του δημοσιογράφου Σερντάρ Ακινάν, που αποκάλυψε ότι στο πραξικόπημα του 2016 ο Ερντογάν δέχθηκε προστασία από άνδρες του ΙSIS, και η ποινική δίωξη κατά της ηθοποιού Χαζάλ Καγιά για «προσβολή» ενός Τούρκου στρατιώτη, καταδικασμένου σε 10 χρόνια με αναστολή για το βιασμό μιας 18χρονης Κούρδισσας – η οποία στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Τόσο στην Τουρκία όσο και στη Ρωσία του Πούτιν θεωρείται φυσιολογικό να συλλαμβάνονται αντιφρονούντες και ακτιβιστές, να φιμώνονται δημοσιογράφοι, να παραβιάζονται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Οταν όμως καταφεύγουν σε ανάλογες πρακτικές «φιλελεύθερες δημοκρατίες» όπως η Γαλλία και η Βρετανία, δικαίως αναρωτιόμαστε τι άλλο μας περιμένει.
Οι εκπρόσωποι του γαλλικού εκδοτικού οίκου Editions la Fabrique και του βρετανικού Verso είπαν ότι «πάγωσαν κυριολεκτικά» μαθαίνοντας για τη σύλληψη και την ανάκριση από τη βρετανική… αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Ερνέστ Μορέ. Πρόκειται για τον υπεύθυνο αλλοδαπών δικαιωμάτων του γαλλικού εκδοτικού οίκου που βρέθηκε στο Λονδίνο για μια έκθεση βιβλίου και τελικά αντιμετώπισε έναν εφιάλτη.
Στο σταθμό του Πάνκρας τον συνέλαβαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά και τον οδήγησαν σε πολύωρη ανάκριση αντάξια ολοκληρωτικών καθεστώτων τύπου Οργουελ και Σαμαράκη: «Πώς σου φαίνεται η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν;», «Τι γνώμη έχεις για τη γαλλική κυβέρνηση και τον πρόεδρό σας;», «Ποιους αντικυβερνητικούς συγγραφείς εκδίδει ο εργοδότης σου;». Τρομοκρατημένος, ο Μορέ δεν πίστευε στα αφτιά του και αναρωτιόταν σε ποια χώρα βρισκόταν. Θύελλα διαμαρτυριών ξέσπασε φυσικά από ενώσεις εκδοτών, συγγραφέων και δημοσιογράφων, που με αφορμή το περιστατικό τρομοκράτησης ενός απλώς αντιπολιτευόμενου ανθρώπου του πολιτισμού εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την ελευθερία του λόγου και εν κατακλείδι για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Επέτειος που είναι σήμερα στην Ελλάδα, παγώνει και το δικό μας αίμα…