ΑΣ φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, που δηλώνει ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Οχι τα παλιά, αλλά τα… νέα. Με ένα νόμο και ένα άρθρο θα σκίσει την ακρίβεια και θα εκτινάξει μισθούς και συντάξεις. Ποιος θα τα υλοποιήσει αυτά; Μα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που δηλώνει ότι ο διπλασιασμός των εισοδημάτων θα γίνει με IOUs, για να αποδείξει ότι είχε δίκιο και κακώς δεν τον άκουσαν το 2015. Συγχρόνως, δηλώνει ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα, με το οποίο θα αποφασιστεί αν θα παραμείνουμε στην Ευρώπη του κεφαλαίου, των τραπεζών και της στήριξης της Ουκρανίας.
ΜΕ λίγη ακόμα φαντασία, θα μπορούσαν να βάλουν και τον Λαφαζάνη στην κυβέρνηση. Γιατί όχι; Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Ο Ανδρουλάκης απλά θα… αντιπροεδρεύει. Εχει λύσει το πρόβλημά του, που είναι πως, αν πάμε σε δεύτερες εκλογές, τότε τα ποσοστά τού ΠΑΣΟΚ θα πέσουν κάτω από τον πήχη του 2019.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΜΠΟΡΟΥΝ τα σενάρια φαντασίας να γίνουν πραγματικότητα; Μπορεί να σχηματιστεί μία κυβέρνηση ηττημένων; Δύσκολα θα πιάνουν τους 151 βουλευτές, αλλά μπορεί να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ανοχή του ΚΚΕ.
Ο Δραγασάκης και ο Τσακαλώτος είπαν με ειλικρίνεια αυτό που δεν μπορεί να πει ο Αλέξης Τσίπρας. Και, κυρίως, δεν μπορεί να το πει μέχρι το βράδυ των εκλογών, γιατί θα ήταν σαν να ομολογούσε την ήττα του. Αν, όμως, βγαίνουν τα κουκιά, είναι βέβαιο ότι θα το επιχειρήσει τη Δευτέρα των εκλογών.
ΤΟ επιχείρημα μιας κυβέρνησης ηττημένων είναι ότι αθροιστικά τα τρία κόμματα θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από το πρώτο. Βέβαια, αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκλογές στην Ελλάδα. Μοναδική εξαίρεση, οι εκλογές του 1974, όταν η Ν.Δ. είχε λάβει 54%, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας.
ΑΥΤΟ το αστείο επιχείρημα, λοιπόν, δεν θα φαντάζει και τόσο αστείο την επομένη των εκλογών. Οι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης, παρά τα όσα λένε προεκλογικά, θα προσπαθήσουν να στήσουν μετεκλογικά μία κυβέρνηση ηττημένων και του… παραλόγου.
ΑΥΤΟ πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες. Γιατί μετά την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και να μη δημιουργηθεί κλίμα χαλαρής ψήφου. Μπορεί τα Μνημόνια να τελείωσαν. Αλλά δεν θέλει και πολύ να μπει ξανά σε περιπέτειες η χώρα.