Αυτοπεποίθηση. Προσοχή, όχι αλαζονεία, ούτε έπαρση, άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του επέστησε την προσοχή σε όλους να συνεχίσουν να δουλεύουν με σύνεση και συνέπεια, αλλά το αίσθημα της επικράτησης επί του πολιτικού αντιπάλου ήταν διάχυτο σε όλους τους νεοδημοκράτες. Και όταν υπάρχει αυτοπεποίθηση, η δυναμική της παράταξης πολλαπλασιάζεται, η συσπείρωση σπάει ρεκόρ και τα αποτελέσματα φαίνονται στην κάλπη.
Αυτό είναι μια προσωπική επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξακολουθεί να λειτουργεί και να δουλεύει σκληρά βάσει ενός σχεδίου για το μέλλον της χώρας, χωρίς να κάμπτεται από τις μαζεμένες δυσκολίες που του έτυχαν. Οπως με χιούμορ είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «μόνο ακρίδες στην Αίγυπτο ακόμη δεν έχουν πέσει».
Σε αντίθεση με την αλαζονεία του Τσίπρα, που ακόμα και μετά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές έλεγε ότι «από τον Μητσοτάκη δεν χάνω ούτε μία στο εκατομμύριο στις εθνικές εκλογές», ο πρωθυπουργός στηρίζει την πολιτική του κυριαρχία σε άλλα σημεία, που μετρούν περισσότερο στην κοινωνία. Επενδύει στη διεύρυνση του ακροατηρίου, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και τοξικότητες. Πιστεύει στο πρόγραμμά του και το εφαρμόζει με αξιοπιστία, για την ανόρθωση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών όπως η Υγεία και η Παιδεία. Διαθέτει στελέχη εντός και εκτός παράταξης που ξέρουν να φέρνουν σε πέρας το έργο του, αναλαμβάνει την ευθύνη των λαθών, δίνει προοπτική στις νέες γενιές που θέλουν μια Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης και όχι στη θέση του ουραγού. Συμμαχεί με τις δυνάμεις της παραγωγής και της προόδου, που δεν σταματούν μπροστά στα προβλήματα αλλά επεξεργάζονται τις λύσεις.
Με αυτά τα χαρακτηριστικά θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές και οι πολίτες θα κρίνουν, θα συγκρίνουν και θα αποφασίσουν εάν θα δώσουν δεύτερη θητεία στον Μητσοτάκη ή θα επιστρέψουν στην περιπέτεια και στη νεφελώδη άγνοια του Τσίπρα, που είναι ο μοναδικός Ελληνας ο οποίος ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι οι επιστροφές των χρημάτων στους καταναλωτές ρεύματος θα είναι έως 600 ευρώ και όχι από 600 ευρώ.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Το αίσθημα της μετριοπάθειας, της αυτοπεποίθησης, αλλά και της δικαίωσης της παράταξης ιστορικά ήταν έκδηλο σε όλες σχεδόν τις ομιλίες. Ο Νίκος Δένδιας παραδέχθηκε ότι «είναι ωραίο να είναι κανείς στη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ευπρέπειας, της αλήθειας και των μεγάλων κοινωνικών πλειοψηφιών».
Ο Βασίλης Κικίλιας, ως παλιός αθλητής μπάσκετ που έκανε πρωταθλητισμό, είπε ότι το ομαδικό παιχνίδι δίνει τις μεγάλες νίκες, όπως αυτή που θα έρθει στις επόμενες εκλογές. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι όταν όλος ο πλανήτης μιλάει για την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες, η αντιπολίτευση έχει μείνει στο άρθρο 16 και στο άσυλο στα πανεπιστήμια.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, που φρόντισε να κάνει εγκαίρως τα κουμάντα του ώστε η χώρα να έχει διαθέσει πάνω από 44 δισεκατομμύρια και ταυτόχρονα να έχει στον «κουμπαρά» άλλα 39 δισ., έδωσε το μήνυμα της ασφάλειας στην οικονομία λέγοντας ότι παρά τις φουρτούνες, το σκάφος θα οδηγηθεί σε ήρεμες θάλασσες. Ο Μάκης Βορίδης ευτυχώς δεν έμεινε στο αρχικό του θέμα, που είχε ως τίτλο «Το κράτος ως ιδεολογικός μηχανισμός: Από την ανατροπή του εξισωτισμού στην υπεράσπιση της αξιοκρατίας και της ακεραιότητας», και με τη γνωστή του ρητορική δεινότητα ανέπτυξε την ιδεολογική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Λίνα Μενδώνη αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή συντελείται σε όλη τη χώρα μια κοσμογονία έργων στον πολιτισμό, δαπάνης άνω του ενός δισεκατομμυρίου, με 4.000 θέσεις εργασίας, και ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι είναι ντροπή για τον Ελληνισμό να συζητούν ορισμένοι στα σοβαρά εάν θα έπρεπε να στείλουμε όπλα για να βοηθήσουμε κάποιον που αμύνεται για να σώσει την πατρίδα του από έναν ξένο εισβολέα.
Ακόμη και ο «κουτάκιας» Ακης Σκέρτσος, όπως ο ίδιος αποκάλυψε ότι τον αποκαλεί ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, επειδή χρησιμοποιεί τα κουτιά του Εxcel για να βλέπει την πρόοδο του κυβερνητικού σχεδίου, ξανασυστήθηκε στο κοινό της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζητούμενο για την κυβέρνηση, την παράταξη και τη χώρα συνολικά είναι να θέσουμε ξανά σε λειτουργία τον ανελκυστήρα της κοινωνικής ανόδου, της κοινωνικής κινητικότητας, των ίσων ευκαιριών για όλες και για όλους.
Η Ν.Δ. βγήκε πιο ισχυρή από το Συνέδριο, η σύγκριση με όσα έγιναν στο πρόσφατο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταλυτική.