Ακόμη και τώρα που το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων έγινε νόμος -δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά αλλά να εφαρμοστεί με συνοπτικές διαδικασίες- διαβάζω τίτλους «πολεμικούς» στα ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι απέμεινε, ως συνήθως εκτός πραγματικότητας: «Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν για ώρες στην Αθήνα την αποφασιστικότητά τους να μετατρέψουν σε Βατερλό για την κυβέρνηση το νόμο-έκτρωμα».
Το να αντιτάξει κανείς ότι «στις χιλιάδες» που μέτρησαν τα ΦΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πραγματικές… χιλιάδες και χιλιάδες άλλοι που δεν διαδήλωσαν επειδή στόχος τους δεν είναι το βατερλό καμιάς κυβέρνησης αλλά πώς να τελειώσουν τις σπουδές τους, να περάσουν στα μεταπτυχιακά και να ετοιμαστούν για τη ζωή τους. Και αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι μη προοδευτικές δυνάμεις είναι πως αργά μεν, αλλά ήρθε η ώρα η Ελλάδα να πορευτεί παράλληλα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να τηρήσει τα υπεσχημένα, προχωρώντας στο μετασχηματισμό δομών που έμειναν παγωμένες από τη δεκαετία του ΄80.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στη Βουλή είπαν, ως είθισται, «οι προοδευτικοί» όσα υπαγορεύονται από την ιδεολογική στεατοπυγία τους αλλά αίφνης θυμήθηκε και ο τέως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο απαξιωμένος από κόμμα και συνεργάτες του, να δηλώσει: «Δεν θα ευδοκιμήσει ο νόμος για τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Αντί να τηρεί αιδήμονα σιγή, αυτός που όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, εν μια νυχτί βάφτισε τα ΤΕΙ πανεπιστήμια κι έκανε τη σύζυγο από καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγήτρια πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι ότι «τέτοια προσόντα» δεν ευδοκιμούν σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Χάρβαντ, το Πρίνστον, το Πενσυλβάνια του Κασσελάκη.
Υπάρχει άλλος τρόπος τα ελληνικά κρατικά και δωρεάν πανεπιστήμια, με καταβολή όλων των Ελλήνων, να εκσυγχρονιστούν, αν δεν λειτουργήσουν παράλληλα τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια; Ως πότε μια δράκα «φοιτητών» θα καταστρέφει τις δομές, θα βανδαλίζει, θα τραμπουκίζει φοιτητές που δεν συμφωνούν με τις δικές τους ακραίες θέσεις; Ως πότε οι σύγκλητοι θα ανέχονται «τα παιδιά» που κρεμούν ταμπέλες στο λαιμό των πρυτάνεων ή τους στέλνουν στο νοσοκομείο; Και ως πότε θα μπαίνουν στις αίθουσες τα γκρουπούσκουλα να πετούν έξω τους καθηγητές, επειδή θέλουν να… ενημερώσουν τους φοιτητές για τις επικείμενες δράσεις τους;
Ο νόμος που ψηφίστηκε θα εφαρμοστεί δίνοντας τη δυνατότητα -σε ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει τάχιστα να προχωρήσει- στα παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να φοιτήσουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν στη χώρα τους, προσφέροντας μιαν οικονομική ανάσα στις οικογένειες, όταν οι Ελληνες φοιτητές στην Ευρώπη και την Αμερική είναι χιλιάδες! Τουλάχιστον, να μην επιβαρύνονται από τα έξοδα εγκατάστασης, ενοικίου, τροφείων από τη απόσταση.
Παρακολουθώντας στη Βουλή τη συζήτηση του νομοσχεδίου, διαπίστωσα πόσο ενδημεί εν Ελλάδι η υποκρισία. Πολλοί από αυτούς που εμφανίστηκαν λάβροι κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών είναι απόφοιτοι ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων και επαίρονται στα βιογραφικά τους!