Το περίγραμμα των αμερικανικών επιδιώξεων, κατά τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Κιθ Κέλογκ, αφορά ταχεία κατάπαυση του πυρός προς χάριν της διπλωματίας. Η ουκρανική ιστοσελίδα Strana, είτε καλά ενημερωμένη είτε φερέφωνο της Μόσχας, όπως την αποκαλούν κάποιοι στο Κίεβο, παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο, που υποτίθεται ότι θα παρουσιάσει ο Τραμπ στις αντιμαχόμενες πλευρές. Αν αληθεύει, οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν.
Πρώτο και σημαντικότερο βήμα το τηλεφώνημα Ζελένσκι-Πούτιν, για να κλείσει συνάντηση τέλος Φεβρουαρίου ή Μάρτιο. Αν πραγματοποιηθεί, υπάρχουν ρεαλιστικές ελπίδες να κηρυχθεί επίσημα εκεχειρία στις 20 Απριλίου. Το επόμενο βήμα θα είναι η διακήρυξη των όρων για τον τερματισμό του πολέμου στις 9 Μαΐου, που θα συνοδεύεται από άρση του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και προκήρυξη εκλογών.
Οι όροι δεν θα είναι ευχάριστοι για το Κίεβο. Ομως ο Ζελένσκι πιστεύεται ότι θα τους καταπιεί, για να παραμείνει στην εξουσία. Περιλαμβάνουν πάγωμα της ρωσικής προέλασης στην τωρινή γραμμή αντιπαράθεσης και αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την ρωσική επαρχία του Κουρσκ. Τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει η Ρωσία θα της προσκυρωθούν και η Ουκρανία θα ξεχάσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για νίκη του Πούτιν, αλλά θα έχει και η άλλη πλευρά τα ανταλλάγματά της. Κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης θα αναπτυχθούν ειρηνευτικές δυνάμεις της Ε.Ε., ίσως και της Βρετανίας, που θα εγγυώνται την προστασία της υπόλοιπης Ουκρανίας από ρωσική επιβουλή. Οι Ρώσοι θα πρέπει να ξεχάσουν το Χάρκοβο και την Οδησσό.
Αμερικανική μπότα δεν θα πατήσει στην περιοχή. Ομως, θα ζητηθεί από την Ε.Ε. να αναλάβει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με κόστος σε βάθος δεκαετίας 500 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το γερμανικό Ιδρυμα Μάρσαλ. Ιδωμεν.