Το συγκεκριμένο παράδειγμα, όπως και δεκάδες άλλα που βλέπουμε γύρω μας, είναι ενδεικτικά μιας νοοτροπίας που θέλει χιλιάδες νέους και νέες να επιλέγουν σπουδές χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει μια έρευνα στην αγοράς εργασίας τού σήμερα αλλά και του αύριο. Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και οι επιχειρήσεις ζητούν εξειδικευμένους εργαζομένους, εμείς είμαστε ακόμα οπαδοί του θεωρητικού τίτλου και ας μείνει στα συρτάρια. Σε αυτό βοήθησε δυστυχώς η απαξίωση της τεχνικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα σήμερα να περισσεύουν οι δικηγόροι και να λείπουν οι εργαζόμενοι με τεχνικές δεξιότητες ή με εξειδικευμένες διοικητικές ικανότητες, όπως είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας μιας επιχείρησης.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ολες οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας δεν βρίσκουν υπαλλήλους με τα κατάλληλα προσόντα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας που εξέταζε την επάρκεια που υπάρχει σε ειδικούς του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η μελέτη επιβεβαίωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ και δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό κυρίως εξαιτίας της μη επαρκούς εξειδίκευσης και του brain drain. Και αυτό θα συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια, αφού η ζήτηση σχεδόν θα τριπλασιάζεται, όχι όμως και η προσφορά αποφοίτων. Εκτιμάται μάλιστα ότι από το 2023 έως 2030 θα παραμένουν κενές στον συγκεκριμένο κλάδο 7.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο…
Για αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει πίσω και να επιμείνει στη διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.