ΑΝ μπει κανείς στο site του ΕΜΣΤ, διαπιστώνει ότι το ωράριο λειτουργίας τόσο για τις εκθέσεις όσο και για το πωλητήριο είναι από τις 11:00 έως τις 19:00.
ΓΙΑ ποιο λόγο να κλείνει το πωλητήριο σχεδόν μία ώρα νωρίτερα; Προφανώς, γιατί η υπάλληλος… μπορεί. Λες και είναι δικό της μαγαζάκι. Λες και δεν πληρώνονται οι υπάλληλοι του ΕΜΣΤ από τα χρήματα των φορολογουμένων.
ΜΑΛΛΟΝ, όμως, από εκεί ξεκινούν όλα. Από το γεγονός ότι κάποιοι υπάλληλοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θεωρούν πως μπορούν να κάνουν ό,τι γουστάρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται λες και λειτουργεί το δικό του μαγαζί, ενώ δουλεύει για το «μαγαζί» του κράτους. Στα σχολεία, στις εφορίες, στον ΕΦΚΑ, σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
ΔΕΝ θα έπρεπε κάποιος προϊστάμενος να ελέγχει και να αξιολογεί τον κάθε υπάλληλο; Και, κάποιος δεν θα έπρεπε να ελέγχει και να αξιολογεί τον κάθε προϊστάμενο για το αν ελέγχει και αξιολογεί τους υφισταμένους του;
Σκάκι για τρεις
ΝΑΙ, αυτό λέει η λογική. Πιθανότατα, μπορεί να λένε το ίδιο και οι νόμοι. Εξάλλου, έχουν ψηφιστεί τόσοι νόμοι για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που έχει χαθεί η μπάλα. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει, τι συμβαίνει.
Η πραγματικότητα, όμως, δείχνει διαφορετική. Κανείς δεν ελέγχει κανέναν. Κανείς δεν αξιολογεί κανέναν. Κανένας δεν αξιολογείται. Το κράτος επαφίεται στον… υπαλληλικό πατριωτισμό των εργαζομένων του. Κάποιοι δουλεύουν πολλές ώρες και με σωστό τρόπο. Κάποιοι δουλεύουν λίγο και με λάθος τρόπο. Προφανώς και κάποιοι απλά κάθονται και πληρώνονται.
ΤΑ ίδια και τα ίδια συμβαίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευτυχώς που φτιάχτηκε το Gov.gr και πια δεν ταλαιπωρούμαστε επί ώρες σε ανούσιες ουρές γραφειοκρατίας για ένα απλό έγγραφο.
ΠΡΕΠΕΙ, όμως, επιτέλους να γίνει κάτι με την αξιολόγηση. Πραγματική αξιολόγηση, όχι στα χαρτιά. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Στη δεύτερη τετραετία πρέπει, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και όσων δεν… δουλεύουν, να εφαρμοστεί ένα αυστηρό σύστημα αξιολόγησης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
ΔΕΝ πρόκειται για κάτι τιμωρητικό. Πρόκειται για την εφαρμογή της κοινής λογικής. Το πωλητήριο στο ΕΜΣΤ να λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριό του και όχι σύμφωνα με την… όρεξη της υπαλλήλου του. Οι πολίτες να εξυπηρετούνται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να τρέχουν από γραφείο σε γραφείο επί ώρες ή και ημέρες. Το κράτος πρέπει να αλλάξει.