Κάπως έτσι θα σκέφτηκε ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας προσωπικά δύσκολες αποφάσεις σε σχέση με τη λειτουργία του Μαξίμου, αλλά και τη διαχείριση της κρίσιμης για πολλούς λόγους Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να υπάρχει η παραμικρή σκιά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, όταν μάλιστα ο στενός του συνεργάτης είχε στοχοποιηθεί από την αντιπολίτευση.
Ταυτόχρονα, η απομάκρυνση του κ. Κοντολέοντα από τη διοίκηση της ΕΥΠ ήταν πια μονόδρομος, καθώς στον κρατικό αξιωματούχο καταλογίστηκαν σοβαρά λάθη επικοινωνίας και ουσίας κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Βουλή.
Είναι σαφές ότι μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο της τετραετούς θητείας του, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να κυριαρχήσουν στην πολιτική ατζέντα ζητήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την ασφάλεια των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Προτίμησε να απομακρύνει τον πιο στενό ίσως συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας να δείξει ότι δεν διστάζει να λάβει αποφάσεις, όπου και όταν χρειάζεται, προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά που να αμφισβητεί τη θέλησή του να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στον τρόπο διακυβέρνησης.
Η σύνθεση του Τασούλα
Από την πλευρά του, και ο Γρηγόρης Δημητριάδης διευκόλυνε τον πρωθυπουργό, θέλοντας και ο ίδιος να μη θέσει το Μαξίμου σε μια ατέρμονη δίνη σκανδαλολογίας στο δρόμο προς τις κάλπες.
Σε ό,τι αφορά στον παραιτηθέντα πλέον διοικητή της ΕΥΠ, το γεγονός και μόνο ότι το Μέγαρο Μαξίμου επισήμως του χρέωσε λανθασμένους χειρισμούς σε υποθέσεις νόμιμων παρακολουθήσεων δείχνει το βαθμό δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο εκτέλεσε τα καθήκοντά του σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν παρείχε τις δέουσες πληροφορίες στο Μαξίμου για υπόθεση παρακολούθησης.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έχει ζητήσει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να θέσει σε προτεραιότητα τη διερεύνηση των σχετικών υποθέσεων, ενώ ο πρωθυπουργός με τις τελευταίες κινήσεις δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να λάβει όλες τις αποφάσεις ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά γύρω από θέμα των υποκλοπών.
Η αντιπολίτευση έσπευσε να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις, αν και ο κ. Τσίπρας, στην πρώτη του δήλωση, δεν ζήτησε εκλογές καλοκαιριάτικα. Είναι σαφές ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα γίνει «παντιέρα» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όμως το μήνυμα που έστειλε ο Μητσοτάκης είναι ότι δεν διστάζει να προχωρά σε αλλαγές ακόμα και στην καρδιά του Μαξίμου.
Οι αποφάσεις αυτές σίγουρα συνοδεύονται από πολιτικό κόστος, το οποίο, όμως, θα είναι διαχειρίσιμο εάν προκύψουν θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύουν τους κανόνες του Δικαίου. Αλλωστε, όταν μπαίνεις στο δρόμο των ζημιών το καλύτερο που μπορείς να πράξεις είναι, πρώτον, να σταματήσεις και, δεύτερον, να επιστρέψεις στη σωστή οδό. Δεν είναι και το πιο εύκολο, αλλά στην πολιτική, όπως και στη ζωή, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.