«Μήπως ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί στην Ελλάδα ο όρος “γυναικοκτονία”;», διερωτήθηκε η εφημερίδα «Γκάρντιαν» σε ανταπόκριση από την Ελλάδα, αναφερόμενη στον όρο «femicide» που έχει επικρατήσει διεθνώς για τις δολοφονίες γυναικών από άνδρες που συνήθως είναι νυν ή πρώην σύντροφοι και σύζυγοι.
Οι δύο πρόσφατες γυναικοκτονίες σε μία μέρα αποτέλεσαν την αφορμή για τα νέα σχετικά άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα δυστυχώς ακολουθεί το δρόμο άλλων δυτικών χωρών. Το 2021 καταγράφηκαν 17 γυναικοκτονίες στη χώρα μας, ενώ φέτος υπολογίζεται πως μία γυναίκα δολοφονείται κάθε μήνα από τον σύντροφό της και αιτία είναι η ανακοίνωση του χωρισμού, ενός διαζυγίου ή της έναρξης μιας νέας σχέσης.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ έχει στραφεί στην Ελλάδα λόγω της απότομης αύξησης των γυναικοκτονιών. Στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου είναι διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τις γυναικοκτονίες το 2021, οι αριθμοί σοκάρουν. Μετά την άρση των «λοκντάουν» λόγω της πανδημίας, αυξήθηκε ο αριθμός των δολοφονιών γυναικών, αφού, όπως τονίζουν οργανώσεις και ειδικοί, οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έκρυβαν την έμφυλη βία.
Ο εφιάλτης της βίας μέσα στο σπίτι είναι μια πραγματικότητα που καταγράφεται όλο και πιο πολύ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ημέρες από τον πρώην ή νυν σύντροφό της, έναντι μίας γυναίκας κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο πριν από την πανδημία. Στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Παρόμοια είναι τα στοιχεία για την Ιταλία και τη Γερμανία την περίοδο των απαγορεύσεων, αφού λόγω της έλλειψης κοινωνικής ζωής και της τηλεργασίας ήταν πιο εύκολο να ασκηθεί «η βία του ελέγχου» μέσα στο σπίτι.
Στη Γερμανία, κάθε δυόμισι μέρες μία γυναίκα πέφτει νεκρή από τα χέρια του πρώην ή νυν συντρόφου της. Πριν από την πανδημία, οι ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό γυναικοκτονιών ήταν η Μάλτα, η Φινλανδία και η Σουηδία, ενώ σε όλη την Ε.Ε. το ποσοστό των γυναικών που υπέστησαν φυσική ή σεξουαλική βία μέσα στην οικογένεια έφθανε το 35%. Οσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, ο «Γκάρντιαν» τονίζει ότι στην Ελλάδα 3.566 άνδρες κατά μέσο όρο παραπέμπονται για ενδοοικογενειακή βία κάθε χρόνο, όμως είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που καταδικάζονται από τα δικαστήρια.