Οι ανακοινώσεις της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει τις έρευνες στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο για τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων αερίου, σηματοδοτούν την έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν οργανώνει φιέστες για τα τουρκικά γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το πρώτο χρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας θα απαιτηθεί ένας χρόνος προκειμένου να ξεκινήσει η άντληση, εφόσον επιβεβαιωθεί και στην πράξη η ύπαρξη των κοιτασμάτων. Ο χρόνος είναι μικρός καθώς οι τεχνολογίες ερευνών και εξόρυξης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ και σε επίπεδο τιμών τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί πλήρως σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου είναι μία δαπανηρή και υψηλού ρίσκου επένδυση, ωστόσο η εκτίναξη των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή άλλαξε τις οικονομικές παραμέτρους. Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές έχουν εικοσαπλασιασθεί ενώ, όποιος διαθέτει φυσικό αέριο, μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες. Ολοι διαπιστώνουμε το βαρύ τίμημα που πληρώνει το Βερολίνο από την επιλογή να εκχωρήσει πλήρως στη Ρωσία την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και μαζί με τους Γερμανούς το κόστος μεταφέρεται σε όλη την Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τον περασμένο Απρίλιο είχε αναφερθεί στο θέμα επισημαίνοντας ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες σε συνεργασία με τους ιδιώτες, ώστε έως το 2023 να υπάρχει καθαρή εικόνα για το εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, τα δυνητικά κοιτάσματα σε Ιόνιο και νότια Κρήτη έχουν αξία άνω των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι αγωγοί και οι σχετικές υποδομές έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο κ. Μανιάτης θεωρεί ότι οι δυνατότητες αυτές επιτρέπουν στην Ελλάδα να τροφοδοτήσει την υπόλοιπη Ευρώπη με το 20% της συνολικής ποσότητας φυσικού αερίου που εισάγει από τη Ρωσία, ενισχύοντας καθοριστικά το ρόλο της χώρας σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο.
Η Ελλάδα είναι ήδη 6η καλύτερη παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας, έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης στις καθαρές μορφές παραγωγής ρεύματος, ενώ η πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη μπορεί να αλλάξει πλήρως τα ενεργειακά δεδομένα.
Εχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδειχθούν και σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο, όταν όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πανάκριβο φυσικό αέριο σε βάθος χρόνου.
ΣΤΗ ΜΑΧΗ Ο ΑΔΩΝΗΣ
Στον Αδωνη Γεωργιάδη μπορείς να καταλογίσεις ότι μιλάει πολύ και όποιος πολιτικός ακολουθεί αυτή την τακτική πέφτει και σε λάθη. Ομως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στις δύσκολες στιγμές της παράταξης πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και δίνει μάχες παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά του κόντρα στους πολιτικούς αντιπάλους. Το έκανε επί κυβερνήσεως Σαμαρά, συνέχισε την περίοδο Τσίπρα με αντιπολιτευτικό λόγο, το πράττει και τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση άμυνας στο ζήτημα των υποκλοπών. Αυτονόητο, θα έλεγε κάποιος, όμως δεν είναι και πάντα δεδομένο.