Μία χούφτα ηλιοκαμένοι και μαυρισμένοι φοιτητές μαζεύτηκαν στην είσοδο και κρατώντας πλακάτ φώναζαν κατά της πρυτανείας. Ενας φοιτητής με τηλεβόα προσπαθούσε να δώσει παλμό στη μαζική παρουσία των… 50 φοιτητών, αλλά μάταια. Το καλοκαίρι, η ζέστη, τα party στα beach bar, μάλλον μείωσαν το αγωνιστικό φρόνημα των συμμετεχόντων. Τα συνθήματα έβγαιναν σχεδόν με το ζόρι και αυτό χάρη στην παρουσία των εκπροσώπων των ΜΜΕ (τους οποίους νυχθημερόν βρίζουν, αλλά τους καλούν στις κινητοποιήσεις), που πίεζαν για ένα βίντεο της προκοπής προκειμένου να «παίξει» στα κανάλια και τους ιστότοπους.
Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση… τουρνικέ στην είσοδο του κτιρίου της πρυτανείας. Ομολογώ πως δεν γνώριζα τη γαλλική λέξη, την ετυμολογία της οποίας αναζήτησα στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για τους περιστρεφόμενους μηχανισμούς με βραχίονες που τοποθετούνται στην είσοδο κτιρίων και χώρων (π.χ. στις τράπεζες, στο μετρό ή σε εταιρίες) και επιτρέπουν να εισέρχεται στο χώρο ένα άτομο κάθε φορά. Οσες φορές έκανα χρήση και διήλθα από τουρνικέ, ποτέ δεν αναρωτήθηκα πώς λέγεται.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Και αφού η άτονη φοιτητική κινητοποίηση στάθηκε η αφορμή να εμπλουτιστεί το λεξιλόγιό μου, πληροφορήθηκα ότι ο μηχανισμός τοποθετήθηκε στις 8 Αυγούστου. Αλλά, οι φοιτητές διαφωνούν. Δεν τον θέλουν. Διότι, δεν θα μπορούν να μπουκάρουν μαζικά και να ανεβαίνουν ανεμπόδιστα στον έβδομο όροφο όπου βρίσκονται το γραφείο του πρύτανη και η αίθουσα της Συγκλήτου. Φυσικά, εκεί δεν πηγαίνουν για… καφέ, αλλά είτε για να διακόψουν τη συνεδρίαση του οργάνου είτε να βρίσουν και να προπηλακίσουν τον εκάστοτε πρύτανη. Ετσι, το… τουρνικέ τούς χαλάει τα σχέδιά τους και θέτει εμπόδια στην πρόσβασή τους στο κτίριο.
Από την άλλη, εύλογα κάποιος αναρωτιέται: Ηταν υποχρεωμένη η διοίκηση του Ιδρύματος να ρωτήσει τους φοιτητές αν θέλουν τουρνικέ ή όχι; Εχουν οι φοιτητές την εντύπωση ότι είναι οι ιδιοκτήτες του κτιρίου και η εκάστοτε πρυτανεία ο… ενοικιαστής; Και τέλος πάντων, ποιος είναι ο ρόλος των φοιτητών; Να ελέγχουν την πρυτανεία για τις παρεμβάσεις που κάνει στα κτίρια ή να διαβάζουν και να περνούν τα εξάμηνά τους;
Ορθά η πρυτανεία αποφάσισε την τοποθέτηση των τουρνικέ στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ. Και καλό θα είναι να επεκτείνει τη χρήση τους και στα υπόλοιπα ακίνητα του ιδρύματος. Μέχρι τότε (και αναμένοντας την πρώτη φθινοπωρινή κινητοποίηση έξω από τη βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών) ας ευχηθούμε καλή ακαδημαϊκή χρονιά…