Πάνε κάμποσα χρόνια που έχει καθιερωθεί στις ΗΠΑ το σύστημα της «πρόωρης ψήφου», έστω κι αν δεν τυγχάνει καθολικής υποδοχής. Οσο έωλες κι αν αποδείχθηκαν μέχρι στιγμής οι καταγγελίες για αλλοίωση των αποτελεσμάτων στο μεσοδιάστημα έως την καταμέτρηση, είναι αδύνατον να πείσεις τους καχύποπτους (στον καιρό της συνωμοσιολογίας ζούμε άλλωστε). Οι υπέρμαχοι του μέτρου υποστηρίζουν ότι η «πρόωρη ψηφοφορία» ευνοεί την αύξηση της συμμετοχής, παρέχοντας σε άτομα με αναπηρία, έλλειψη χρόνου, εργασιακές υποχρεώσεις και άλλα προβλήματα τη δυνατότητα να ασκήσουν με άνεση το δημοκρατικό τους καθήκον.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Την καλύτερη διαφήμιση στην «πρόωρη ψήφο» έκανε η Τέιλορ Σουίφτ, ανακοινώνοντας ότι τον Οκτώβριο θα τη συνδυάσει με μια συναυλία στη Φλόριντα. Δεδομένου ότι έχει ήδη αποκαλύψει πως θα ψηφίσει «Κάμαλα δαγκωτό», οι Δημοκρατικοί δεν ήθελαν και πολύ για να την αποθεώσουν.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική ψηφοφορία, τουλάχιστον 8 από τις 50 Πολιτείες στέλνουν τα ψηφοδέλτια στα e-mails των πολιτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποφύγουν τις ουρές. Αλλες 14 τους ζητούν να δικαιολογήσουν γιατί δεν μπορούν να πάνε στο εκλογικό τμήμα. Πάντως, το 2001, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να αιτιολογήσουν την «πρόωρη ψήφο» τους -φυσική ή ηλεκτρονική- από τη στιγμή που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Στις εκλογές του 2020, με την Covid-19 σε έξαρση, περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα – πάνω από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος.