Η αλήθεια είναι πως με το πρόγραμμα Φιλόδημος προχωρά εδώ και μερικά χρόνια ένα τιτάνιο έργο αναβάθμισης και ανακατασκευής εκατοντάδων, ίσως και χιλιάδων παιδικών χαρών σε όλη τη χώρα. Καθημερινά δήμαρχοι παραδίδουν ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές και σίγουρα η εικόνα που είχαμε μέχρι πρόσφατα με τις ξύλινες κούνιες και τις σκουριασμένες τραμπάλες έχει αλλάξει πολύ. Ομως ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί πάντα.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Ο τραυματισμός ενός 8χρονου κοριτσιού σε παιδική χαρά στη Θεσσαλονίκη είναι ένα σοκαριστικό συμβάν και δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό. Και αυτό διότι ακόμα και σε παιδικές χαρές που είναι καινούριες και στις οποίες οι έλεγχοι είναι συστηματικοί, αρκεί μια αστοχία για να οδηγήσει στο ατύχημα. Στους χώρους που παίζουν παιδιά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους, διότι δεν πρέπει τα περισσότερα όργανα να είναι ασφαλή, πρέπει όλα τα όργανα να είναι ασφαλή. Δεν χρειάζεται να στραβώσουν πολλά για να γίνει το κακό, αρκεί να στραβώσει ένα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ατυχήματα στις παιδικές χαρές -δεν αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο περιστατικό- είναι συνήθως συνδυασμός πολλαπλών αιτιών. Κάποιο προβληματικό όργανο, έλλειψη δαπέδου ασφαλείας, ανορθόδοξη χρήση του παιχνιδιού από τα παιδιά, απουσία περίφραξης και φύλαξης, ελλιπής εποπτεία είναι μερικά από αυτά. Σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2017 αναφερόταν μια σειρά πρακτικών, τεχνικών, θεσμικών και κοινωνικών προβλημάτων, όπως η μη ενιαία αντιμετώπιση του θέματος από κάθε δήμο, η οικονομική δυσχέρεια για 24ωρη φύλαξη του χώρου, οι εκτεταμένες φθορές και βανδαλισμοί σε ώρες που οι παιδικές χαρές είναι εκτός λειτουργίας από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως εφήβων (δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι για εφήβους), ή από χρήστες ουσιών.
Το γεγονός που παραμένει είναι ότι οι παιδικές χαρές δεν είναι έργα βιτρίνας. Είναι από τα πιο δύσκολα και ταυτόχρονα από τα πιο σημαντικά έργα γειτονιάς που αφορούν την καθημερινότητα χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους. Για αυτό και χρειάζονται συνεχή επαγρύπνηση, διαρκή συντήρηση, εκτεταμένους και συστηματικούς ελέγχους, σωστό φωτισμό και φύλαξη. Αν δεν είναι εφικτό αυτές οι προδιαγραφές να πληρούνται, τότε καλύτερα να σφραγίζονται μέχρι νεωτέρας.